ONU: Consiliul de Securitate respinge cererea de anchetă a Rusiei privind dezvoltarea de arme biologice în Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU
3 noiembrie 2022, 05:54

Rusia a solicitat oficial săptămâna trecută o anchetă a ONU asupra acestor acuzaţii pe care Moscova le-a susţinut în mod regulat de la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Rezoluţia supusă miercuri la vot a primit două voturi favorabile (Rusia şi China) şi trei voturi împotrivă (Franţa, Statele Unite şi Regatul Unit, ţări cu drept de veto). Cei zece membri nepermanenţi ai Consiliul de Securitate s-au abţinut.

Textul rezoluţiei respinse prevedea „înfiinţarea unei comisii formate din toţi membrii Consiliului de Securitate pentru a investiga acuzaţiile împotriva Statelor Unite şi Ucrainei” cu privire la obligaţiile care le revin în temeiul Convenţiei care interzice dezvoltarea, producerea şi utilizarea armelor biologice.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, şi-a exprimat regretul în legătură cu rezultatul votului, denunţând atitudinea ţărilor occidentale care „au făcut dovada că regulile nu li se aplică”.

Este o mentalitate colonială obişnuită, ne-am obişnuit, nici măcar nu suntem surprinşi de ea„, a adăugat diplomatul rus, promiţând să revină asupra acestei chestiuni la conferinţa de revizuire a Convenţiei privind interzicerea armelor biologice, care va avea loc la Geneva în perioada 28 noiembrie – 16 decembrie.

Statele Unite au votat împotriva acestei rezoluţii pentru că se bazează pe dezinformare, necinste, rea-credinţă şi o totală lipsă de respect” faţă de Consiliul de Securitate, a răspuns ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield. Această rezoluţie este „o piatră de hotar în înşelăciunea şi minciunile Rusiei” şi „nimeni nu muşcă momeala, cu excepţia Chinei”, a adăugat ea.

Statele Unite şi Ucraina au respins deja categoric acuzaţiile Rusiei săptămâna trecută, americanii calificându-le drept „pură invenţie”.

Adjunctul Înaltului Reprezentant al ONU pentru probleme de dezarmare, Adedeji Ebo, a declarat că ONU „nu este la curent” cu un program de arme biologice în Ucraina şi nu are nici mandat şi nici „abilităţi tehnice” pentru a desfăşura o anchetă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite