ONU: Numărul real al civililor uciși în Ucraina, mult mai mare decât arată cifrele oficiale. Sunt raportate cazuri de viol, dispariții și tortură

Oameni morţi în Bucha
Oameni morţi în Bucha
10 mai 2022, 14:06

Cifrele oficiale ale ONU referitoare la civilii uciși și răniți în Ucraina de la începutul războiului se ridică la 3.381, respectiv 3.680. Întrebată despre numărul de morți și răniți, Matilda Bogner a spus reporterilor: Am lucrat la estimări, dar tot ce pot spune deocamdată este că cifrele reale sunt de mii de ori mai mari decât cele pe care vi le-am oferit în prezent.

Echipa ONU, care include 55 de monitori în Ucraina, a declarat că majoritatea deceselor au fost cauzate de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi rachetele și loviturile aeriene. Bogner a adăugat: Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupol, unde ne-a fost greu să avem acces pe deplin și să obținem informații complet coroborate.

Ea a spus că echipa ei investighează, de asemenea, „acuzații credibile” de tortură, rele tratamente și execuții aduse de forțele ucrainene împotriva invadatorilor ruși și a grupurilor armate afiliate.

Oficialul ONU a transmis că sunt investigate și derapajele forțelor militare ucrainene.

Au fost raportate încălcări ale drepturilor omului în Ucraina „care ar putea echivala cu crime de război”, afirmă ONU – inclusiv crime, violență sexuală și dispariții, transmite BBC.

Șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina, Matilda Bogner, spune că a primit rapoarte despre viol, nuditate forțată și amenințări cu violență sexuală, după ce a vizitat 14 orașe din regiunile Kiev și Cernihiv.

Femeile și fetele sunt cele mai frecvent citate victime”, spune ea.

De la invazia din februarie, ONU spune că a documentat 204 cazuri de dispariție forțată.

Pe lângă faptul că evidențiază actele efectuate de forțele ruse, oficialul ONU a adaugat: „Am primit informații credibile despre tortură, rele tratamente și detenție orchestrate de către forțele armate ucrainene împotriva prizonierilor de război aparținând forțelor armate ruse și grupurilor armate afiliate.Rusia și Ucraina „trebuie să investigheze prompt și eficient” aceste acuzații și „să-și instruiască forțele” să oprească încălcările ulterioare ale drepturilor omului, spune Bogner.

ONU spune că a înregistrat, de asemenea, dovezi că sute de instituții educaționale și medicale, precum și aproximativ 50 de lăcașuri de cult au fost deteriorate sau distruse în toată Ucraina.

Misiunea de monitorizare a ONU din Ucraina a documentat încălcări ale drepturilor omului de când a început invazia la 24 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite