ONU propune un venit de bază temporar pentru 2,7 miliarde de săraci din lume, în contextul pandemiei

Organizația Națiunilor Unite
Organizația Națiunilor Unite
23 iulie 2020, 09:21

O asemenea măsură ar putea contribui la limitarea răspândirii coronavirusului permiţându-le celor care trăiesc sub sau foarte aproape de pragul sărăciei în 132 de ţări în curs de dezvoltare să rămână acasă, a explicat PNUD.

În prezent şapte din 10 persoane care lucrează în ţările sărace obţin venituri pe aşa-zisele pieţe informale şi nu-şi pot permite să stea acasă, notează PNUD.

„Vremurile fără precedent necesită măsuri sociale şi economice fără precedent. Introducerea unui Venit de Bază Temporar pentru cei mai săraci oameni ai lumii se conturează ca una din opţiuni, lucru care ar fi putut părea imposibil în urmă cu câteva luni”, a menţionat într-un comunicat administratorul PNUD, Achim Steiner.

„Un Venit de Bază Temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiţi să rămână în case un colac de salvare financiar, să injecteze fonduri în economiile locale pentru a ţine pe linia de plutire micile afaceri şi să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19”, se arată în comunicat. „Pachetele de asistenţă şi planurile de redresare nu se pot concentra doar pe pieţele mari şi marile afaceri”, subliniază PNUD.

Agenţia ONU estimează că asigurarea unui astfel de venit ar costa cel puţin 199 de miliarde de dolari pe lună şi acesta ar putea fi finanţat prin redirecţionarea de resurse, ca de exemplu subvenţiile pentru combustibili fosili sau fonduri care ar fi fost folosite pentru achitarea datoriilor.

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă