Operațiunea retragerea justă. Mai mulți militari americani răniți în Afganistan s-au întors pe front

9 aprilie 2018, 20:51

Veteranii răniți în luptă au stat câteva zile în Afganistan. S-au întâlnit cu camarazii, au mers în poligon și au participat la trageri. Veteranii și-au spus poveștile în fața a sute de militari veniți să îi asculte.

Justin Lane, veteran: „Nu sunt lacrimi provocate de tristeţe, ci de amintiri. Îmi amintesc durerea, suferinţa, tortura prin care corpul meu a trecut după ce am fost aruncat în aer.”

Franz Walkup, veteran: „Am fost împușcat de 4 ori în stomac şi o dată în spate, iar picioarele mi s-au înmuiat.”

John Hosea, veteran: „Am fost aruncat în aer. Un camarad a fost omorât, iar mitraliorul şi-a pierdut o mână.”

Hubert Gonzales, veteran: „Am trecut prin multe operaţîi înainte să-mi fie amputat piciorul. Mi-a trecut prin minte că pot să aleg între a muri şi a merge mai departe. Am ales cea de-a doua variantă, cea corectă.”

„Am avut un uriaş munte în faţă. Mi-am pierdut ambele picioare şi perspectiva devenise neagră şi urâtă. Am avut de ales între a sări de pe munte şi a muri sau a merge mai departe trecând de acel munte.”

În cei 16 ani de campanie, SUA au pierdut în Afganistan peste 2400 de militari. Cteva mii au fost grav răniți. În zonă au murit 26 de militari români din 2002 și până-n prezent. Aproape 200 au rămas cu sechele din cauza rănilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă