Operaţie în premieră naţională pentru limfedem la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală

15 noiembrie 2019, 19:40

Această pacientă de 50 de ani este prima operată în România pentru limfedem. Mâna i se umfla pentru ca i-au fost extirpați ganglionii limfatici din zona subraţului. Şi făcuse şi radioterapie. În timp, risca să ajungă la infecţii şi la fibroză.

Aproape opt ore a durat operaţia în premieră naţională reuşită de echipa de la Spitalul Bagdasar Arseni, sub supravegherea unui chirurg din SUA.

Medicii au făcut şi un bypass între vene şi vasele invizibile cu ochiul liber prin care circulă limfa.

Această pacientă de 60 de ani, cu proteză de umăr, a scăpat cu o operaţie de trei ore, doar cu anestezie locală. Şi se va externa la o zi după intervenţie. De trei ani o chinuia mâna umflată după mastectomie.

Numai anul trecut, aproape zece mii de românce au aflat că au cancer de sân. S-au strâns peste 35 de mii de cazuri în cinci ani. Multe dintre supravieţuitoare se luptă cu limfedemul, afecţiune încadrată în grad de handicap mediu sau grav, în funcţie de stadiu. Fiecare ar trebui să poarte bandaje compresive 23 de ore din 24. Noua tehnică este o şansă nesperată pentru ele.

Medicul Anca Bordianu s-a specializat în Japonia, Coreea de Sud și Finlanda pentru a fi introduse şi la noi intervenţiile iniţiate în 2000 în Japonia. Speră că, astfel, şi propria sa mamă, operată de cancer, va scăpa de chinul limfedemului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite