Opt soldați români, răniți într-un atentat sinucigaș în Afganistan. Ministrul Apărării: Militarii sunt în afara oricărui pericol
30 Aprilie 2018, 12:31 (actualizat 30 Aprilie 2018, 19:59)
(actualizat 30 Aprilie 2018, 19:59) | Știrile TVR

Zi însângerată în Afganistan. Opt militari români au fost răniți și 11 copii din Kandahar au murit în urma unui atac cu mașină capcană. Românii se aflau într-o misiune de patrulare. Militarii noștri sunt acum în siguranță. Au fost spitalizați, iar rănile nu le pun în pericol viața, subliniază autoritățile. Dintre cei 8, 4 erau la a doua misiune în Afganistan, iar 4 la a treia misiune în zonă. Atentatul a avut loc în apropierea unei școli.

Atacul a avut loc în Kandahar în jurul orei 09.00, ora României, când o mașină capcană a lovit convoiul de patrulare din care făceau parte și cei 8 militari români răniți.

Autovehiculul încărcat cu exploziv a lovit autospeciala blindată în care se aflau românii.

Răniții au între 34 și 43 de ani.

La momentul atacului, convoiul era înconjurat de copii care de obicei primesc dulciuri și cadouri de la soldați. Mulți dintre ei au sărit în aer odată cu blindatul în care se aflau cei 8 români.

11 copii au murit pe loc și 16 au fost răniți.

Decebal Ilina, fost șef al informațiilor militare: "În zona Kandaharului sunt grupate cele mai multe forţe teroriste, fie că vorbim de ISIS, fie că vorbim de talibani, care încearcă prin acţiunile lor să-i descurajeze pe cei prezenţi în teatrele de acțiuni militare. Pentru ei, ceea ce contează este să creeze foarte multă şi foarte mare emoţie în rândul celor prezenţi, în rândul comunităţii internaţionale, indiferent dacă mor copii, dacă mor femei, dacă mor bătrâni".

Președintele țării, premierul și președintele Camerei Deputaților au transmis mesaje de încurajare pentru militarii răniți.

Aceștia fac parte din Batalionul 30 Protecția Forței "Vulturii Carpaților" din Câmpulung Muscel și au plecat în Afganistan în februarie, pentru o misiune de 6 luni.

Românii asigură paza bazei NATO din Kandahar, dar acordă și instruire, consiliere și asistență soldaților afgani.

Alți 185 de militari ai Armatei Române au fost răniți în diversele zone de război. 29 au căzut la datorie, cei mai mulți în Afganistan.

În 2018, România participă la misiunea din Afganistan cu peste 600 de militari.

____________________________________________

ACTUALIZARE Militarii din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel răniți astăzi  sunt în stare stabilă și se află în afara oricărui pericol, precizează din nou Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.

Militarii răniți sunt:

  • plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan)
  • plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a Ganță Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan)
  • caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

Militarii răniți au fost evacuați la spitalul militar din Kandahar, unde sunt luate toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi îngrijire.

ACTUALIZARE Și premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj referitor la atentatele din Afganistan: “M-a întristat profund vestea atentatelor din Afganistan, în urma cărora și-au pierdut viața civili, inclusiv copii, iar opt militari români au fost răniți. Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au avut de suferit de pe urma acestor evenimente tragice. Ministrul Apărării mi-a transmis că este în legătură permanentă cu echipa de comandă, iar medicii le acordă răniților ajutorul de specialitate. Le doresc însănătoșire grabnică militarilor noștri și  multă putere familiilor lor pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile

...................................................................................

ACTUALIZARE Mihai Fifor, ministrul Apărării, a declarat pentru TVR că militarii români sunt în afara oricărui pericol și că aceștia se află sub atentă supraveghere medicală în spitalul militar din Kandahar.

...................................................................................

ACTUALIZARE Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, în urma atentatului din Afganistan, soldat cu numeroși morți și răniți, printre care și opt militari români.

Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieți omenești, printre care și copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflați în teatrul de operații din Afganistan, au fost răniți.

Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare.

Le suntem alături militarilor noștri care ne reprezintă țara cu profesionalism și dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale.”

...........................................................................

ACTUALIZARE Conform unui comunicat MAE, cei 8 militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceștia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.

...........................................................................................................................

16 persoane, inclusiv civili, poliţişti şi soldaţi români au fost răniţi în atacul comis în districtul Daman.

Un kamikaze s-a aruncat în aer cu vehiculul când un convoi de trupe străine trecea în apropiere, a precizat poliţia.

Talibanii încă nu au confirmat dacă se află în spatele atacului, care este separat de un dublu atentat sinucigaş cu bombă comis în capitala Kabul mai devreme în timpul dimineţii de luni.