Oraşul sârb Novi Sad este anul acesta Capitala Culturală Europeană. Titlul trebuia împărțit în 2021 cu Timișoara
14 Ianuarie 2022, 20:11
(actualizat 14 Ianuarie 2022, 20:56)

Oraşul sârb Novi Sad este anul acesta Capitala Culturală Europeană, alături de alte două oraşe din Lituania şi Luxemburg. ​Preluarea acestui statut a fost sărbătorită cu tot fastul joi seara, chiar de revelionul sârbesc, pe stil vechi. Totul a început simbolic la ora 20.22. O echipă Televiziunii Române a fost la Novi Sad şi a realizat un reportaj pentru Ştirile TVR.

Un spectacol extraordinar la minus 15 grade. 600 de artiști au fost joi seara pe scenă. Timp de un an de acum încolo, inima Serbiei va bate aici Novi Sad.

Capitală a provinciei Voivodina, Novi Sad ar fi trebuit să împartă acest titlu cu Timişoara, în 2021. Restricțiile impuse de pandemie au dat însă lucrurile peste cap. Sârbii au onoarea să deţină titlul cultural anul acesta, în timp ce Timişoara se pregăteşte pentru 2023.

Conceptul cu care Novi Sad-ul a câștigat titlul de capitală culturală europeană este legat de podurile încântătoare de peste Dunăre și merge pe ideea de a face și în continuare poduri de iubire, de libertate, de speranță.

În tot acest an vor avea loc peste 1500 de spectacole cu peste 4000 de artiști. Din cauza pandemiei, evenimentele sunt însă mai restrânse și trebuie respectate măsurile de prevenire a infectărilor.