Orban: E prematur să discutăm despre posibilitatea amânării alegerilor locale. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie

23 iulie 2020, 14:59

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, la Constanța, într-o conferință de presă, dacă se ia în calcul amânarea alegerilor locale, după ce s-a înregistrat un nou record al persoanelor infectate cu noul COVID-19.

„Deocamdată nu am această intenție. Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei și toate acțiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare activitate în parte în campania electorală”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a spus că se poate face o campanie electorală pentru alegerile locale prin evitarea adunărilor publice, evitarea contactul direct, apropiat, se poate face campanie în spații deschise, pe media online, iar secțiile de votare se pot organiza astfel încât să nu existe transmiterea virusului.

Referitor la data organizării alegerile parlamentare,  Ludovic Orban a spus că acestea trebuie să fie, conform prevederilor constituționale, pe 6 decembrie.

PSD, ALDE și UDMR au depus un proiect de lege privind data alegerilor parlamentare, care ar trebui organizate în intervalul 6 decembrie – 15 martie 2021.

„În urma deciziei CCR, care e destul de ciudată, reiese cumva că poate și Guvernul, și Parlamentul să stabilească data alegerilor, dar că cel care decide este Parlamentul. Dacă așa a decis CCR, mai mult ca sigur că Parlamentul va vrea să stabilească data alegerilor parlamentare. Eu le spun doar atât: alegerile parlamentare trebuie să fie, conform prevederilor constituționale, pe 6 decembrie. Este data care se încadrează din toate punctele de vedere cu prevederile constituționale și cu necesitățile legate de finalizarea mandatului actualului Parlament”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Potrivit expunerii de motive a unui proiect depus marți la Senat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Cseke Attila (UDMR) data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare este data de 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite