Orban: „Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alți ani. Nu numai România, ci toată lumea se confruntă cu o pandemie care a generat o criză economică foarte puternică”

29 iulie 2020, 11:08

„Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alți ani. Nu numai România, ci toată lumea se confruntă cu o epidemie, o pandemie care a generat o criză economică foarte puternică. Această criză economică a dus la închiderea unor activități și a generat scăderea veniturilor pe care le obține statul român din taxe și impozite. Acest deficit este, în mare parte, rezultatul acestei crize economice”, a subliniat astăzi Ludovic Orban.

„Faptul că am lăsat lichiditatea în piață către cetățeni și la companii. (…) Deficitul este un deficit îngrijorător, de care trebuie să ținem cont și care ne îndeamnă la foarte multă prudență în ceea ce privește orice creștere a cheltuielilor”, a adăugat șeful executivului.

„Nu putem decide cu cât creștem pensiile până nu avem datele economice – raportul semestrial privind situația bugetară și financiară, prognozele făcute de Comisia de prognoză privitoare la evoluția economiei, alte prognoze care sunt efectuate de instituții și organisme internaționale (…). Economia României e în cadrul economiei mondiale, nu trăim autarhic, noi depindem de evoluția economiei mondiale și mai ales a economiei europene”, a arătat Orban, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

Deficitul bugetar în prima jumătate a lui 2020 a ajuns la 4,17% din PIB, conform Ministerului de Finanțe.

Comparativ, este de două ori şi jumătate mai mare faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când era mai puțin de 2% din PIB.

Mai mult de jumătate din acest deficit a fost generat de sumele injectate în economie pentru acordarea facilităților fiscale și pentru acoperirea cheltuielilor excepționale necesare în combaterea efectelor pandemiei.

Conform unor estimări ale oficialilor din Ministerul de Finanțe, anul 2020 se va încheia cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB.

Situația a fost analizată în emisiunea „Ca’n viață” de invitata lui Ionuț Gheorghe, Alexandra Smădoiu, consultant financiar Deloitte România

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite