Orologiile din marile oraşe. O călătorie prin ţară pentru poveştile care dilată timpul

16 ianuarie 2020, 12:07

Facem o călătorie prin câteva dintre marile oraşe din ţară să ascultăm poveştile care dilată timpul.

CLUJ-NAPOCA

Unul dintre cele mai apreciate orologii din Cluj-Napoca este cel din turnul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

De patru ani,  acesta este funcţional şi a devenit un reper pentru clujeni. Mai exact, la orele 9, 12, 15, 18 şi 21 se pot auzi primele acorduri din ,,Rapsodia Română” de George Enescu. Datorită poziţionării foarte bune, cei care vin în centrul oraşului pot vedea cu uşurinţă ora exactă.

În momentul de faţă, turnul primăriei arată cât se poate de bine datorită investiţiilor de reabilitare din anul 2016, solicitate de foarte mult timp de clujeni.

La doar câţiva paşi se află un alt orologiu apreciat, instalat pe Palatul Reduta, acolo unde s-a desfăşurat Procesul Memorandiştilor în 1894.

Acest ceas are o poveste interesantă, deoarece, înainte de a fi montat în turnul palatului, prima dată a fost amplasat în turnul bisericii ,,Sfântul Mihail”.

Al treilea orologiu pe care îl amintim este cel al Bisericii ,,Sfântul Mihail” din Piaţa Unirii.

CRAIOVA

Primele ceasuri de pe clădirile publice din Craiova au apărut la începuturile anilor 1900, atunci când au fost realizate şi clădirile pe care sunt amplasate, Palatul Banca Comerţului, Primăria Craiova de astăzi, în 1916, şi Palatul Administrativ, astăzi clădirea ce găzduieşte Prefectura şi CJ Dolj, 1913.

Acestea au fost amplasate în centrul oraşului, urbea fiind atunci foarte mică, pentru ca cei mai mulţi dintre cetăţeni să poată afla ora foarte uşor.

IAŞI

Palatul Culturii este o clădire simbol a Iaşului. Dincolo de arhitectura edificiului, faima Palatului Culturii a fost dată şi de ceasornicul din turn. El amintea de orologiul de la Curtea domnească de la 1728. La inaugurarea Palatului Culturii, instalarea unui orologiu cu carillon era o opţiune romantică, acest gen de mecanism fiind deja puţin folosit în acea perioadă.

Mecanismul este montat la etajul al treilea al turnului central. Ceasornicul are trei cadrane, fiecare cu un diametru de aproximativ trei metri. Cadranele au fost ornamentate cu vitralii ce reprezintă cele douăsprezece zodii.

La inaugurarea clădirii, când aici funcționa Palatul de Justiție, orologiul acționa sincron cu 25 de ceasuri electromagnetice amplasate în diferite săli de ședință.

La fiecare oră exactă, orologiul din Turnul Palatului Culturii cântă „Hora Unirii”. Melodia este înregistrată pe un tambur de 35 de centimetri.

În urma lucrărilor de restarure și consolidare, încheiate în anul 2016, Palatului Culturii din Iași a fost dotat cu un lift exterior, ce permite accesul în partea superioară a clădirii. Astfel, turnul cu ceas a putut intra în circuitul public de vizitare.

Nimic nu perturbă ritmul constant al orologiului. Paznicul timpului primește bucuros, în fiecare zi, vizitatorii. De aproape un secol veghează orașul din turn. A fost martorul constant al încheierii unui an și al trecerii într-un An Nou. Orologiul încapsulează în memoria sa fiecare secundă scursă din 1925. Într-un tic-tac fără oprire, cu o precizie impecabilă, ne reamintește de stăpânul absolut al secundelor, minutelor, anilor.

TIMIŞOARA

Ceasul floral de la Timişoara este unic în ţară şi a fost amenajat în anii 70, pe locul unei foste cazărmi. Este o construcție pe structură de beton și pământ, cu un mecanism foarte vechi donat de celebra fabrică Elba și cu cifrele care arată orele ticluite din gard viu. În cadran, are diverse aranjamente florale.

A arătat multă vreme ora exactă și era un punct de întâlnire celebru în Timișoara

Acum nu mai funcţionează, însă reprezentanţii primăriei vor să-l „readucă la viață”, mai ales că Timișoara este, în 2021, Capitală Culturală Europeană.

Primăria vrea să cumpere un mecanism nou care să pună iarăși în mișcare limbile ceasului, pentru că cel vechi, de peste 45 de ani, nu mai funcționează și nu se mai găsesc piese de schimb.

Se spune că în anii comunismului, orologiul dădea ora exactă în orașul de pe Bega, iar timișorenii își fixau ceasurile după ora pe care o afișa

Geneva, Paris sau Londra sunt doar câteva dintre capitalele europene care au ca punct de atracție turistică un ceas floral.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite