OSCE: Pozițiile politice ale președintelui României, o încălcare a standardelor internaționale
07 Decembrie 2020, 18:43 (actualizat 07 Decembrie 2020, 20:40)
(actualizat 07 Decembrie 2020, 20:40) | Știrile TVR

Președintele României e criticat de echipa OSCE care a monitorizat procesul electoral din țara noastră. Experții străini au vorbit și despre cadrul legislativ din România afectat de faptul guvernanții au folosit prea des ordonanțele de urgență, instrumente utilizabile doar în cazuri speciale. Specialiștii străini au remarcat și că recomandările privind transparenta ședințelor BEC inclusiv pentru presă nu au fost respectate.

"Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice",  a declarat șefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko.

Potrivit prezentării făcute de şefa Misiunii Speciale ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) pentru Evaluarea Alegerilor din România, faptul că numeroase posturi de ştiri au preluat conferinţele de presă ale Klaus Iohannis a adus un avantaj Partidului Naţional Liberal.