Paștele Blajinilor, cea mai însemnată dintre toate zilele în care se pomenesc morții și li se dă de pomană. Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați
02 Mai 2022, 13:19 (actualizat 02 Mai 2022, 13:29)
(actualizat 02 Mai 2022, 13:29) | Știrile TVR

Astăzi, creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele Blajinilor, cunoscut şi sub denumirile de Lunea Morţilor sau Paştele Morţilor.  Femeile merg la cimitir, depun ofrande pe morminte, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde, în amintirea celor morți.

Blajinii ar fi oamenii de demult, care nu țineau cont de noțiunea timpului și sărbătoreau Paștele întârziat. Se spune că ei află de sărbătoare luni, după ce oamenii merg și aruncă pe apă cojile ouălor ciocnite de Paștele ortodox.

Ce nu ai voie să faci de Paștele celor decedați

În această zi femeile nu au voie să spele, să măture și să facă orice altă activitate gospodărească. De altfel, zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Totodată, de Paștele Morților nu este bine să îi vorbești de rău pe decedați, de unde se spune că provine zicala „despre morți numai de bine”. În cazul în care nu respecți acest lucru, tradiția spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face pagube celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.