„Pace pentru Ucraina. Democraţie pentru Ucraina. Libertate pentru Ucraina!” Helen Mirren a recitat o poezie ucraineană la un priveghi organizat la Londra

Helen Mirren
Helen Mirren
24 februarie 2023, 14:41

Helen Mirren a citit versiunea în limba engleză a poeziei „Take Only What Is Most Important” („Luaţi cu voi doar ceea ce este important”), scrisă de Serhi Zhadan, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori din literatura ucraineană contemporană.

Poezia lui Serhi Zhadan, publicată în 2015 după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, abordează tematici precum războiul, ocupaţia şi moartea celor dragi.

„Paznici obosiţi la graniţe acoperite de zăpadă. Un poştaş cu sacul gol împuşcat mortal, un preot cu un zâmbet nefericit atârnat de coaste, liniştea unui cimitir, zgomotul unui post de comandă şi listele needitate ale morţilor. Atât de lungi, încât nu ai timp să verifici dacă propriul nume apare acolo”, a recitat actriţa Helen Mirren.

Vizibil emoţionată după ce a recitat această poezie „importantă” şi „puternică”, actriţa britanică s-a adresat persoanelor prezente în public: „Eu cred că vă veţi întoarce (în Ucraina – n.red.). Pace pentru Ucraina. Democraţie pentru Ucraina. Şi libertate pentru Ucraina!”, a adăugat Helen Mirren.

Sute de persoane, dintre care multe purtau pe umeri drapelul ucrainean în culorile galben şi albastru, au înfruntat vremea rece de la Londra şi au asistat la acest priveghi, organizat de ambasadele Statelor Unite şi Ucrainei în colaborare cu autorităţile britanice.

Pe un ecran uriaş a fost afişat mesajul „Slava Ukraini” („Glorie Ucrainei”) – un salut naţional care a devenit cunoscut şi ca strigăt de luptă folosit împotriva armatei ruse.

Spectatorii au fredonat alături de artista Jamala Bird, care a interpretat un cântec ucrainean. O trupă pop-rock ucraineană, Antytila, a participat la eveniment prin intermediul unui video link, acompaniată de o trupă de dansatori care au susţinut o reprezentaţie artistică în Trafalgar Square.

Parlamentul Regatului Unit a ţinut un minut de reculegere vineri dimineaţă la ora locală 11:00 pentru ucrainenii care s-au sacrificat dându-şi viaţa pentru apărarea ţării lor şi a libertăţii.

Omagii aduse rezistenţei ucrainenilor în faţa agresiunii ruse au fost organizate în întreaga lume, inclusiv în Franţa, unde Turnul Eiffel din Paris se numără printre monumentele publice iluminate în culorile drapelului Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite