Pachet financiar generos pentru țările membre UE. Suma alocată României este de 33 de miliarde de euro

27 mai 2020, 19:29

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a prezentat în fața Parlamentului comunitar cu un pachet financiar generos, care acoperă bugetul multianual al Uniunii, la care se adaugă așa-numitul plan de redresare după criza coronavirusului, destinat relansării economiilor europene, șubrezite de perioada de izolare impusă de criza sanitară.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Comisia propune astăzi un plan de redresare numit „Next Generation EU„, în valoare de 750 de miliarde de euro. Aceşti bani se vor adăuga bugetului multianual înnoit în valoare de 1100 de miliarde de euro. Împreună, „Next Generation EU” şi cadrul financiar pe şapte ani se ridică la 1,85 trilioane de euro în propunerea de astăzi.

La această sumă se adaugă cele 540 de miliarde de euro angajate pentru răspunsul rapid la criză, astfel că întregul pachet ajunge la suma de 2400 de miliarde de euro.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi accesate de Uniunea Europeană pe piețele financiare urmând a fi distribuite proporțional statelor membre sub formă de subvenții și împrumuturi pe o perioadă lungă de timp.

România este pe locul al șaselea în ordinea sumelor alocate. Ar urma să primim 33 de miliarde de euro.

Pentru a fi pus în aplicare, planul de redresare economică trebuie aprobat de șefii de state, în condițiile în care există neînțelegeri între tandemul franco-german și grupul format din Danemarca, Suedia, Austria și Olanda, care refuză orice fel de punere în comun a datoriilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite