Pacienții cu forme grave de COVID ar putea fi transferați la spitale din alte țări
07 Octombrie 2021, 18:17 (actualizat 07 Octombrie 2021, 18:31)
(actualizat 07 Octombrie 2021, 18:31) | Știrile TVR

Una dintre soluțiile luate în calcul de autorități este ca pacienții cu forme grave de COVID să fie transferați la spitale din alte țări.

Victor Costache, consilier al prim-ministrului interimar și fost ministru al Sănătății, a declarat că, la nevoie, între 200 și 300 de bolnavi ar putea fi transferați în străinătate, prin mecanismele de solidaritate europeană. Iar Ungaria, Austria sau Germania sunt printre țările care ar putea să ne ajute.

De altfel, la scurt timp după incendiul de la Constanța, ministrul de Externe al Ungariei a trimis o scrisoare omologului său Bogdan Aurescu în care îl asigura că se poate baza pe țara sa pentru sprijin în tratarea pacienților.

Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat că posibilele transferuri în străinătate sunt analizate cu toată seriozitatea.

România a înregistrat cel mai mare număr de pacienți internați la terapie intensivă din pandemie: 1556. Potrivit statisticilor oficiale, în ultimele 24 de ore au mai fost descoperite aproape 14500 de noi cazuri de infectare, iar 282 de pacienți în stare foarte gravă au murit. Numărul foarte mare de cazuri serioase a făcut ca mai toate camerele de urgență din țară să fie pline până la refuz.

În acest moment, din cauza procentului mic de vaccinați, România este printre țările cu cea mai mare mortalitate din cauza COVID. Suntem pe locul al doilea în Europa, după Rusia, și pe al cincilea în lume.