Pâinea s-a scumpit în Ungaria și în Țările de Jos din cauza inflației și a facturilor la energie

23 septembrie 2022, 12:12

Preţul unei pâini este mult mai mare acum decât la începutul războiului din Ucraina. Este realitatea confirmată de datele statistice ale Eurostat. Și asta din cauza faptului că atât Ucraina cât și Rusia sunt printre principalii exportatori de cereale din lume.

Pentru brutarii din Budapesta, nu doar războiul din Ucraina este responsabil de prețurile mai mari. Costul ingredientelor folosite la pâine a crescut de la începutul anului, iar brutării au fost obligați să vândă mai scump.

Folosim unt franţuzesc şi foarte multe ingrediente pe are le cumpărăm, de asemenea, din afara Ungariei și care au preţul în euro, iar când cumpărăm aici în forinţi, este o creştere automată a preţului materialelor folosite, spune un brutar din Ungaria.

Potrivit Eurostat, prețul mediu al pâinii în Europa a fost cu 18 procente mai mare în august 2022 decât în aceeași lună a anului trecut. În Ungaria, însă, o pâine e mai scumpă cu 66 de procente acum, decât în 2021.

Nici pentru proprietarii de brutării din Țările de Jos, afacerea nu mai este profitabilă, din cauza creșterii prețului energiei.

Am aici factura de gaz de la compania Nieuwe Stroom de anul trecut. Exact aceeaşi perioadă, luna august. Anul trecut am plătit 919 euro, iar anul acesta plătesc 4.688 euro. Asta, doar pentru o lună. Aceasta a fost factură la gaz. Factura la electricitate: la fel. Anul trecut, 1.268 euro, anul acesta trebuie să plătim 12.500 euro. Nu se mai poate, a spus un brutar olandez.

Inflația în Țările de Jos a atins 12% în august, potrivit institutului de statistică, un nivel la care a contribuit creșterea cu 151% a prețurilor la energie electrică și gaz. Potrivit analiștilor, guvernul a reacționat destul de lent. Abia pe 20 septembrie executivul a anunțat un pachet de 18 miliarde de euro pentru anul 2023 pentru a-i ajuta pe cei afectați de creșterea prețurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite