Pâinea s-ar putea scumpi peste câteva luni. Au crescut costurile de fabricație și ploile au redus calitatea grânelor

Pâine mai scumpă
Pâine mai scumpă
6 iulie 2021, 17:56

“Aici sunt problemele de la ploaie și de la vânt care au culcat grâul la pământ. Uitați-vă ce se întâmplă, el, stând culcat, apare mucegaiul, iar grâul nu va mai fi de calitate”.

Mihai Bacrău cultivă cereale pe 600 de hectare în județul Ilfov. Se aștepta la o recolta bogată de grâu după ce seceta de anul trecut i-a redus producțiile chiar și la jumătate. Dar ploile abundente din ultima perioadă i-au dat peste cap socotelile.

“Afectează calitatea grâului. Deci nu va mai avea glutenul corespunzător, va fi un grâu sec și fără calitățile pentru panificație”.

Grâul furajer, bun pentru hrana animalelor, are un preț mai mic decât cel de panificație.

Florin Constantin, analist al pieței agricole: “Asta înseamnă o pierdere de câștig pentru fermieri. Înseamnă și o presiune pusă pe morari, care au mai puține surse de aprovizionare și probabil și o presiune asupra prețului pâinii. (…) Oricum, prețurile la cereale erau foarte mari înainte de recoltare, pe fondul unor creșteri speculative la nivel mondial datorate crizei Covid”.

În țară, înainte de noua recoltă, prețul grâului de panificație a crescut deja cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale. Patronii din Morărit și Panificație și-au făcut calcule și nu exclud o nouă scumpire a pâinii și a altor produse finite. Mai ales că au costuri mai mari cu energia electrică și gazele naturale, dar și cu achiziția materiei prime.

AUREL POPESCU, preşedinte, Patronatul ROMPAN: “Preţul este foarte mare în acest moment, nemaiîntâlnit până acum la recoltare (…) peste 800 de lei tona de grâu. (…) Probabil grâul cu indici buni de panificaţie va fi rar şi scump. Dacă preţul se menţine la nivelul actual, probabil că în luna august vom vedea efectele în raft”.

Prețurile acestor produse au crescut deja în medie cu peste 4%, față de perioada similară a anului trecut, după cum reiese din statistici.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale  a Sindicatelor din Industria Alimentară, a comentat aceste scumpiri, la Telejurnal.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite