Palatul Élysée: Macron i-a cerut lui Putin retragerea armelor grele și ușoare de la Zaporojie
11 Septembrie 2022, 20:46 (actualizat 11 Septembrie 2022, 20:53)
(actualizat 11 Septembrie 2022, 20:53) | Știrile TVR

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat omologului său rus, Vladimir Putin, că "ocupaţia rusă se află la originea riscurilor" la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă "armele grele şi uşoare", a anunţat Palatul Élysée, citat de AFP.

Macron "va rămâne în contact" cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, "şi va rediscuta" cu Putin în zilele următoare "pentru găsirea unui acord care să garanteze securitatea centralei", a adăugat Preşedinţia franceză, într-un comunicat.

Macron a condamnat de asemenea "continuarea operaţiunilor militare ruse din Ucraina" şi a reamintit cerinţa ca acestea să înceteze cât mai curând, să se lanseze negocieri şi să fie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Kremlinul anunțase mai devreme că Putin și Macron s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA).

Centrala de la Zaporojie "este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea 6 de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT).

"Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a subliniat Energoatom.

VEZI și Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, a fost oprită. Coordonatorul CNCAN, Petre Min, pentru TVR: Este o măsură de siguranţă pentru toată lumea