Pană majoră de curent în Republica Moldova, din cauza atacurilor rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Situația a fost restabilită după câteva ore

15 noiembrie 2022, 17:36

Mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroși consumatori din Chişinău, capitala Republicii Moldova, au rămas marţi fără energie electrică, în urma bombardamentelor ruse întreprinse asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Ca urmare a atacurilor Rusiei de marți asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat, ceea ce a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Mai multe raioane din centru și nordul Republicii Moldova au rămas în beznă.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că anumite regiuni ale țării suferă de pene de curent ca urmare a atacurilor ruse de astăzi asupra Ucrainei. Popescu a scris pe Twitter: „Fiecare bombă care cade asupra Ucrainei afectează și Moldova și poporul nostru. Facem apel la Rusia să oprească distrugerea acum.”

Jurnalista TVR Moldova Svetlana Gore a transmis pentru TVR INFO că linia electrică prin care venea curent din România, Isaccea-Vulcănești, are un indicator de zero megawați, astfel că Republica Moldova are un deficit de 50 de procente de electricitate, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din sursele din Republica Moldova sunt deconectate.

 

 

Sesizări privind lipsa parțială sau totală a electricității sunt raportate de la Chișinău, din centrul Capitalei, dar și de la Bălți, Ocnița, Hîncești, Ungheni, Sporeni.

Atacuri masive cu rachete ruse au avut loc marți asupra capitalei Kiev, dar și asupra altor regiuni din Ucraina.

CITEȘTE ȘI:

Capitala Kiev și alte orașe ucrainene au fost atacate masiv cu rachete rusești

Război în Ucraina, ziua 265 | Clădiri rezidențiale din Kiev lovite de rachete rusești. Invazia trupelor ruse, pe agenda G20. Zelenski a prezentat un plan de pace în 10 puncte pentru a pune capăt invaziei Rusiei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite