Pandemia și consecințele psihice asupra europenilor

22 martie 2021, 21:45

Trei sinucideri într-o singură zi. O tristă confirmare a studiilor făcute în Serbia: pandemia îi determină pe tot mai mulți tineri să își pună capăt zilelor.

Pentru categoria de vârstă 19 – 29 de ani, sinuciderea a devenit a doua cea mai frecventă cauză de deces, imediat după accidentele de circulație.

Marijana Trkulja, medic psihiatru: Trăim în incertitudine de peste un an, într-o criză provocată de pandemia de COVID. Totul este în așteptare. Educaţia se face altfel, școlarizarea are sincope, nu se mai finalizează nimic din ce a început.

Despre suferința psihică vorbește și un sondaj din Marea Britanie: sentimentul de singurătate a ajuns copleșitor. Iar creșterea e uriașă în cazul tinerilor: 48 la sută dintre ei spun acum că se simt singuri.

Mulți europeni fug de pandemie dintr-o țară în alta. Este și exemplul unui cuplu care trăia la Londra și s-a mutat în Finlanda, înspăimântat de evoluția coronavirusului, de cât de neputincioase păreau autoritățile. Cei doi au ales să trăiască într-o țară pe care o consideră mai sigură: unul dintre băieții lor, Adam, a murit de covid la doar 28 de ani.

Jackie Harkins, mama lui Adam: Când a murit Adam, în acea zi au fost 300 de decese din cauza COVID. După un an, numărul a ajuns la 100.000 şi încă e în creştere. Sunt greşeli la toate nivelurile.

Islanda a constatat un alt fenomen: numărul cazurilor de înșelătorie online a crescut rapid în timpul pandemiei. Și mai ales cele născute din false povești de dragoste.

Poliția se confruntă în prezent cu zeci de cazuri. Dar multe altele nu sunt niciodată raportate. Pot fi de ordinul miilor.

Gudrun, victimă: Ești într-un fel de transă sau așa ceva. Ești blocat acolo. Și când vrei să ieși, trebuie să te uiți în oglindă la toate lucrurile pe care le-ai făcut. E atât de dificil!

Atașamentul emoțional puternic într-o relație construită în mediul virtual face ușor victime: escrocii ajung să încaseze sume incredibile de la o singură persoană. În Islanda recordul a fost de 130.000 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite