Pandemia care a paralizat întreg globul a dus la o colaborare fără precedent a oamenilor de știință
15 Aprilie 2021, 20:57 (actualizat 15 Aprilie 2021, 21:14)
(actualizat 15 Aprilie 2021, 21:14) | Știrile TVR

Peste 1000 de geneticieni de top din întreaga lume folosesc în comun rezultatele cercetărilor lor care urmăresc înțelegerea cât mai bună a bolii provocate de SARS-CoV-2. Un tânăr cercetător de la Harvard a deschis o platformă unde oamenii de știință își publică la liber datele obținute. Deocamdată, România nu are un proiect înregistrat.

Încă de la începutul pandemiei, Andrea Ganna, un genetician de la Harvard, a pus la dispoziția lumii științifice site-ul covid19hg.org.

În prezent, aici își publică cercetările geneticieni de top din peste 40 de țări de pe cinci continente.

Sunt în desfășurare peste 150 de studii genetice legate de COVID-19.

Raluca Oancea, medic și doctor în genetică, lucrează la un mare spital din Madrid. Colegi de-ai ei contribuie la această inedită bază de date comună.

Bineînțeles că cele mai multe studii publicate aici sunt ale unor cercetători din Statele Unite și din Marea Britanie.

După luni bune de muncă, sunt și semne timide care ne arată că medicii ar putea în viitor să afle cine este, de exemplu, predispus la forme severe de COVID.

Până acum, pe platforma pusă la dispoziția lumii științifice de cercetătorul de la Harvard nu a fost înregistrat niciun proiect din Bulgaria, Ungaria sau România.

Sunt însă reprezentate și țări mici. Letonia și Estonia, de exemplu, au 2 echipe de geneticieni care contribuie la proiectul internațional.