Pandemia de Covid-19. Portugalia revine la restricții, Cehia instituie starea de urgență, iar Slovacia impune carantina
26 Noiembrie 2021, 07:50 (actualizat 26 Noiembrie 2021, 08:21)
(actualizat 26 Noiembrie 2021, 08:21) | Știrile TVR

Portugalia reinstituie o serie de restricții anti-COVID, iar de la 1 decembrie, intră din nou în stare de calamitate. Deși are o rată de vaccinare de 86%, Portugalia se confruntă cu creșterea galopantă a numărului de cazuri de COVID.

Masca redevine obligatorie în spațiile închise, iar la intrarea în cluburi, baruri, evenimente cu public numeros, precum și în casele de bătrâni inclusiv vaccinații trebuie să prezinte test negativ.

De asemenea, toți pasagerii curselor aeriene care sosesc în Portugalia trebuie să aibă test negativ, indiferent din ce țară vin.Este o condiție inclusiv pentru vaccinatii cu schemă completă.

Nu contează cât de mare succes a avut vaccinarea, trebuie să fim conştienţi că intrăm într-o fază de risc major, a declarat prim-ministrul Antonio Costa, într-o conferinţă de presă. Am văzut o creştere semnificativă (a cazurilor) în UE, iar Portugalia nu este o insulă, a subliniat el.

În Cehia a fost instituită starea de urgență. Numărul cazurilor a explodat pur și simplu în ultimele zile. Sunt mai mulți bolnavi ca la începutul pandemiei. Barurile și cluburile se închid seara, la 10, iar târgurile de Crăciun au fost anulate.

Și în Slovacia, e stare de urgență și carantină, după modelul austriac. Oamenii pot ieși numai pentru a merge la lucru și pentru a-și cumpără strictul necesar de la cel mai apropiat magazin.