Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi și-a început activitatea

1 iunie 2021, 09:22

Sarcina Parchetului European este anchetarea și urmărirea în justiție a autorilor de infracțiuni care aduc atingere bugetului Uniunii. O putere inedită, de care nu dispunea Oficul European de lupta Antifraudă OLAF.

Pagubele în bugetul Uniunii Europene erau estimate la peste 467 de milioane de euro în anul 2017, când s-au făcut primele demersuri pentru înființarea Parchetului European. A fost nevoie de depășirea multor dificultăți, în principal desemnarea membrilor acestei structuri supranaționale – câte unul din fiecare țară participantă.

Instituția este condusă de Codruța Kovesi, procuror șef european. Deocamdată, 22 de state membre participă la această structura de cooperare.

Parchetul European se află în Luxemburg și este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant

Cine intră în componenţa EPPO?

EPPO are un nivel central, al cărui sediu se află la Luxemburg. În fruntea sa se află Laura Codruţa Kovesi, alături de un colegiu de 22 de procurori, câte unul din fiecare stat participant. Dintre cele 27 de state ale UE, singurele care nu participă la iniţiativă sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

În prezent, două din cele 22 de state membre ale colegiului încă nu și-au desemnat candidații pentru pozițiile care le revin: Slovenia și Finlanda.

Parchetul european urmează să investigheze cam 3.000 de dosare pe an, cu ajutorul procurorilor care vor activa și în statele membre.

Până acum au fost numiţi 88 de procurori delegaţi în 20 de ţări, care sunt suficienţi pentru începerea activităţii, scrie AFP. În Franţa numărul lor este de patru, iar în Italia sunt 15. În Germania, numărul lor este 11 şi se află în cinci centre, la Berlin, Frankfurt, Koln, Hamburg şi Munchen.

Ei au depus jurământ în septembrie şi sunt însărcinaţi să supervizeze anchetele şi urmărirea penală. Aceste activităţi sunt derulate în teren de procurorii delegaţi, în statele membre.

Ei pot acţiona în toată ţara, pot organiza confiscări de bunuri, emite mandate de arestare şi declanşa urmărirea penală.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite