Părinții, în cursă după medicamente antitermice pentru copii. Două dintre ele lipsesc de mai multe zile din farmacii. Ministerul Sănătății recomandă altele, cu aceeaşi substanţă activă

19 decembrie 2022, 17:49

O cursă contra-cronometru ce necesită multă răbdare. Doar așa, părinții care au copii răciți sau cu viroze respiratorii și caută un anumit medicament antitermic pentru cei mici mai au șanse să-l găsească în farmacii.

După patru încercări în farmacii diferite, am găsit în sfârșit o singură sticlă de sirop. În Buzău, aceeaşi situație. Abia în a 5-a farmacie am reușit.

Antonia Ioniță, corespondent TVR: Am căutat astăzi în mai multe farmacii din Buzău 2 medicamente sun formă de sirop cu efect antitermic pentru copii. Majoritatea farmaciștilor ne-au spus că aceste două tipuri de medicamente lipsesc de mai mult de două – trei săptămâni din farmacii, însă ne-au recomandat înlocuitori care au aceeași compoziție chimică.

Săptămâna trecută, la Galaţi, ministrul Sănătăţii a explicat că nu putem vorbi despre o criză a medicamentelor pentru copii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Trebuie să înţelegem că nu este o criză

a antitermicelor, noi discutăm despre substanța activă, paracetmol, există 20 de feluri diferite de paracetamol. E o problemă notificată de producător.

Pentru a-i ajuta pe părinți, Ministerul Sănătăţii a făcut publică o listă cu antitermice şi antiinflamatoare care se găsesc în România. Astfel că aceștia pot înlocui medicamentul căutat cu altul care conține aceeaşi substanţă activă.

(w500) Ministerul

(w500) Ministerul

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Agenția Națională a Medicamentului a anunțat încă de la finalul lunii noiembrie că vor fi probleme în aprovizionarea cu antitermice pentru copii. Consumul mai mare decât cel estimat este unul dintre motive, iar al doilea este acela că în acest moment producția este limitată.

Potrivit ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute în penultima săptămână a depășit 95 de mii la mijlocul acestei luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă