Părinții cu copii mici vor putea munci de acasă patru zile pe lună. Proiect al Ministerului Familiei și Tineretului

16 aprilie 2023, 19:15

Propunerea ca părinții care au copii cu vârste de până la 8 ani să lucreze de acasă patru zile pe lună îi vizează atât pe cei angajați la stat cât și pe cei din companii private.

ALINA GORGHIU, vicepreședinte PNL: Obiectivul țintit este identificarea echilibrului între viaţa profesională şi cea privată a familiilor.

Social-democrații susțin proiectul, dar sunt nemulțumiți că inițiativa a fost anunțată de liberali.

Prin telefon NATALIA INTOTERO, deputat PSD: Această propunere face parte din pachetul de măsuri inițiat şi derulat de Ministerul Familiei și Tineretului. Din păcate, cei de la PNL încearcă să fure şi nu este în regulă.

Inițiativa este binevenită, spun părinții, mai ales cei care depind de ajutorul rudelor pentru a-și crește copii.

JENI CHIRIAC, psiholog: În cazul copiilor cu vârsta de până la 8 ani implicarea părinților este esențială. Ei sunt în dezvoltare fizică, cât și emoțională, implicit psihologică. Își iau energia, încrederea din relația și prezența părintelui.

Din Opoziție, USR atrage atenția că prevederile nu s-ar putea aplica pentru toți cei vizați.

OANA ȚOIU, deputat USR: Sunt 1.400.000 de părinți cu copii sub 8 ani în momentul asta în România și singurii pentru care s-ar putea aplica măsura ar fi funcționarii care au o componentă foarte mare de birocrație în munca lor.

Și asociațiile care lupta pentru drepturile părinților atrag atenția că legea ar trebui îmbunătățită.

Prin telefon ANA MĂIȚĂ, președintele Asociației „Mame pentru mame”: Aleșii să aibă în vedere că nu toate meseriile sunt de birou, că există şi brutari, că există şi constructori, că există şi medici, că există tot felul de astfel de meserii care nu pot fi făcute de acasă. Ar trebui gândit cumva o lege care să permită tuturor părinților cu copii mai mici de 8 ani să poată să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Proiectul a fost depus la Senat și urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate, acolo unde aleșii pot face modificări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite