Parlamentarii Coaliției au decis să reducă atribuțiile și libertatea de mișcare pentru avertizorii de integritate

2 iulie 2022, 19:12

Pe final de sesiune legislativă, deputaţii coaliţiei PSD, PNL, UDMR, au impus în regim fulger modificarea legii.

Potrivit noilor amendamente formulate de preşedintele comisiei juridice, social-democrata Laura Vicol şi asumate de deputaţii jurişti ai actualei Coaliţii, a fost eliminat anonimatul şi principiul bunei credinţe a avertizorilor de integritate.

În acelaşi timp a fost introdusă obligaţia raportării interne, cu semnătură, nume şi prenume, pe linie ierarhică, a neregulilor constatate.

Posibilitatea divulgării publice a fost amânată la 3 luni după raportarea internă, care poate fi distrusă după doar 2 ani, deşi directiva europeană în materie prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar.

Mai mult, Camera Deputaţilor a aprobat scăderea cu două treimi a amenzilor date pentru dispunerea de represalii împotriva celor care au curajul să facă astfel de raportări.

Aspru criticate sunt modificările şi de către mai bine de 20 de ONG-uri, care cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR.

În faţa presiunii publice, liberalii dau înapoi.

USR nu a reuşit sa obţină semnăturile parlamentarilor Forţei Dreptei şi a celor plecaţi din partid pentru a demara un demers la Curtea Constituţională.

Proiectul va ajunge în aceste zile pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care fie poate să-l promulge, fie să-l retrimită legislativului spre reexaminare sau să-l atace la Curte.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite