Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului și pe cel al CNA. Președintele CNA Monica Gubernat își încheie mandatul, Renate Weber – la un pas de revocare

15 iunie 2021, 06:50

Parlamentarii au început procedura de revocare a Renatei Weber. Senatorii și deputații au respins astăzi rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului din ultimii trei ani. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat pentru mâine o nouă ședință a plenului comun a Parlamentului, una în care să fie supusă dezbaterii și propunerea de revocare a Renatei Weber. Următorul pas este stabilirea calendarului pentru a numi o nouă conducere a instituției „Avocatul Poporului”.

Ședința plenului reunit al celor două camere a început.

 

ACTUALIZARE Se votează raportul privind activitatea CNA: 35 de voturi pentru și 240 de voturi împotrivă, raportul a fost respins. Automat, președintele CNA își încheie mandatul, spune președintele Camerei Deputaților. „Mâine, la orele 13.00, este posibil să convocăm o reuniune a plenului”.

ACTUALIZARE Se votează raportul CNCD pe anul 2019: 243 de voturi pentru, 36 împotrivă. Raportul a fost aprobat.

ACTUALIZARE Se trece la votarea rapoartelor privind activitatea Avocatului Poporului. Pe anul 2018: 245 pentru respingere, 1 vot contra, 1 nu a votat. Pe anul 2019: pentru 247, împotrivă 23 de voturi, 1 parlamentar nu a votat. Pe anul 2020: 242 de voturi pentru, 35 contra, 1 nu a votat. Toate cele trei rapoarte au fost respinse.

ACTUALIZARE Se trece la prezentarea rapoartelor privind activitatea Consiliului Național al Audiovizualului.

ACTUALIZARE Se trece la prezentarea rapoartelor privind activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

ACTUALIZARE Dezbaterile privind rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului s-au încheiat.

ACTUALIZARE Se trece la dezbateri pe tema raportului privind activitatea pe 2018 a Avocatului Poporului.

ACTUALIZARE Se votează programul de lucru al ședinței comune.

ACTUALIZARE George Simion (AUR) spune că AUR nu vrea să asigure cvorumul, în semn de protest pentru modul în care s-a votat moțiunea împotriva ministrului Cristian Ghinea.

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD) propune ca Președinția să aibă un reprezentant în CNSAS, ceea ce plenul respinge.

–––––––––––––––––––––––––

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după şedinţa coaliţiei guvernamentale, că rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului şi CNA urmează să fie respinse.

„Vom respinge raportul la Avocatul Poporului şi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre”, a arătat Kelemen Hunor, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă s-a discutat în cadrul coaliţiei despre persoanele care ar putea deţine pe viitor funcţia de Avocat al Poporului, Kelemen Hunor a negat acest lucru.

„Mâine se respinge raportul şi urmează o altă şedinţă, când se va decide ce se va întâmpla cu Avocatul Poporului şi după aceea, o altă şedinţă, probabil în septembrie, că în iunie nu ai cum să faci, în care, după audierile în comisiile de specialitate, se votează Avocatul Poporului. Deci suntem departe de a veni cu nume, cu prenume în acest moment. Atât pot să vă spun, ce se va întâmpla mâine. (…) Domnul Fabian (Gyula – n.r.) e o variantă, dar nu am discutat şi vom discuta în continuare când va veni momentul”, a menţionat el.

Pe 25 mai, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au respins raportul privind activitatea Avocatului Poporului pe anul 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite