Parlamentul Bulgariei a dat undă verde pentru o nouă comandă de avioane F-16 produse de Lockheed Martin și livrabile în 2027

Avioane de vânătoare F16
Avioane de vânătoare F16
4 noiembrie 2022, 16:26

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 11 abţineri, deputaţii bulgari au aprobat achiziţia a 8 avioane de luptă F-16 Block 70, livrabile în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, liderul mondial în domeniul apărării şi securităţii.

Această nouă cheltuială progresivă de 1,35 miliarde de euro până în 2031 se adaugă unei comenzi similare, făcută în 2019, pentru primele 8 aparate F-16. Prima achiziție reprezenta la acea vreme cel mai mare contract de modernizare a armatei de la căderea comunismului încoace pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, ţară în mod tradiţional apropiată de Moscova.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria este în prezent echipată cu avioane MiG-29 de concepţie sovietică, o flotă învechită şi cu mentenanţă devenită imposibilă după 2023, potrivit guvernului de la Sofia.

În timp ce lanţul de producţie înregistrează întârzieri, Sofia speră să poată obţine primele aparate în 2025. În aşteptare, caută să umple golul cu avioane de ocazie franceze şi suedeze.

Bulgaria contează în prezent pe poliţia aeriană a NATO pentru a-şi apăra suveranitatea. După un ajutor olandez şi american, şase avioane de luptă Eurofighter, cu 130 de militari spanioli, sunt aşteptaţi să sosească în Bulgaria la mijlocul lui noiembrie.

Divizat între membri pro-ruşi şi pro-NATO, Parlamentul bulgar rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie a luat joi decizia mult discutată de a trimite Ucrainei un ajutor militar, a cărui natură va fi precizată până luna viitoare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite