Parlamentul ceh a aprobat aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO

Parlamentul ceh
Parlamentul ceh
27 august 2022, 09:19

Într-o şedinţă care s-a prelungit până după miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, Camera Deputaţilor cehi a votat aproape cu unanimitate intrarea celor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică. Anterior în această lună, Senatul ceh votase în favoarea admiterii lor în NATO.

Ultimul pas în procedura de ratificare din Republica Cehă este semnarea de către preşedintele Milos Zeman, care susţine planul de extindere a NATO.

La Summitul NATO de la Madrid, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre ale NATO, după ce pe 18 mai cele două ţări au prezentat cererea oficială de aderare la organizaţie. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două ţări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles, în 5 iulie.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare a Finlandei şi a Suediei pentru ca acestea să devină membre cu drepturi depline ale Alianţei Nord-Atlantice.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă