Parlamentul European susține obiectivul „zero emisii” pentru autoturisme și camionete. Din 2035, marii producători ar trebui să livreze doar autovehicule nepoluante

9 iunie 2022, 12:13

Prin textul adoptat, care constituie poziția de negociere a Parlamentului cu statele membre, eurodeputații sprijină propunerea Comisiei de a ajunge la o mobilitate rutieră fără emisii până în 2035 (un obiectiv privind întregul parc de vehicule de la nivelul UE de a reduce emisiile produse de autoturismele noi și de vehiculele utilitare ușoare cu 100% față de 2021). Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 ar trebui stabilite la 55 % pentru autoturisme și la 50 % pentru camionete, potrivit PE.

Eurodeputații sunt pregătiți să înceapă negocierile cu statele membre UE.

Transportul rutier este cel mai mare consumator de petrol din Uniunea Europeană şi cel mai pretabil emisiilor zero.

Autoturismele electrice își dovedesc deja fezabilitatea, iar unii producători auto fabrică și autoutilitare electrice care au succes în rândul utilizatorilor.

Tranziția către vehiculele nepoluante este o modalitate extrem de eficientă de creștere a securității și independenței energetice. La momentul actual UE depinde în proporție de 97% de petrol din Rusia și Orientul Mijlociu, iar tranziţia către automobile electrice ar scădea considerabil această dependență şi ar crește reziliența europeană față de variațiile prețurilor la combustibilii fosili.

Planul ar fi ca după 2035 să nu mai fie construite mașini cu motoare convenționale. Unii producători plănuiesc o accelerare a acestui termen pentru a deveni printre primele companii care realizează tranziția completă către vehicule electrice până în 2030.

Sunt şi grupuri mari care nu sunt de acord cu această propunere, iar altele care nu au o poziție neclară.

Sursa infoclima.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite