Parlamentul European a adoptat Raportul Matic privind accesul la sănătate și educație sexuală pentru femei și minorități sexuale
26 Iunie 2021, 21:04 (actualizat 26 Iunie 2021, 21:09)
(actualizat 26 Iunie 2021, 21:09) | Știrile TVR

Sunt discuții aprinse în România după ce Parlamentul European a adoptat controversatul raport Matic, privind sănătatea și drepturile sexuale pentru femei și persoane aparținând minorităților sexuale. Ideea că bărbații vor putea naște s-a rostogolit ca un bulgăre în spațiul public, în ciuda explicațiilor oficiale. Rezoluția cere statelor membre să respecte și dreptul la avort. La vot, europarlamentarii români au reacționat diferit.

Rezoluția eurodeputatului croat Predrag Matic recomandă printre altele acces la asistenţă medicală fără discriminare în baza identităţii de gen, inclusiv la naștere. E vorba despre transsexuali şi persoanele non-binare, care sunt biologic femei, dar nu se identifică astfel. Prevederea a stârnit controverse, iar presa a titrat că şi bărbaţii vor putea să nască.

Şapte europaralmentari USR au votat pentru rezoluţie.

Alți 14 europarlamentari români, de la PNL, UDMR și PSD au votat împotriva rezoluţiei.

Rezoluţia cere statelor membre să introducă educaţia sexuală în şcoli şi să ofere acces la contracepţie şi avort, considerat un drept fundamental. Și critică ţări ca Polonia sau Malta care au restrâns considerabil condiţiile în care e permis avortul.

Reprezentnaţii cultelor se opun categoric modificărilor legislaţiei în acest sens, în timp ce activiştii pentru drepturile femeii şi ale minorităţilor sexuale salută Raportul Matic.

Rezolutia, votată cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă şi 42 de abţineri, nu este obligatorie pentru ţările membre. Comisia Europeană va decide dacă devine sau nu directivă europeană.