Parlamentul Republicii Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 30 de zile, în contextul crizei gazului
22 Octombrie 2021, 16:31 (actualizat 22 Octombrie 2021, 20:53)
(actualizat 22 Octombrie 2021, 20:53) | Știrile TVR

Republica Moldova a instituit starea de urgenţă în domeniul energetic până pe 20 noiembrie. Parlamentul a votat măsura pentru că ţara traversează o criză a gazului, după ce contractul de livrare dintre MoldovaGaz şi Gazprom a expirat, iar negocierile dintre Chişinău şi Moscova au eşuat.

Potrivit premierului de la Chişinău, starea de urgență va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative, în regim de urgenţă.

Specialiştii în energie spun că s-a ajuns într-o astfel de situaţie din cauza şantajului la care este expus Chişinăul din partea Moscovei. Autorităţile negociază acum să importe gaze din Ucraina.

În favoarea instituirii stării de urgență au votat 55 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Premierul Natalia Gavriliţă a declarat în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu Gazprom şi nici nu există certitudinea că ea va fi obţinută într-un final. Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcţionare a sistemului.

Natalia Gavriliţă a precizat că, în condiţiile actuale, instituţiile statului nu pot acţiona suficient de rapid pentru a face faţă provocărilor.

Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgenţă va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid. Dacă va fi necesar, va fi raţionalizat consumul de gaze naturale şi de alte resurse energetice şi vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăţilor de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Hotărârea precizează că regimul stării de urgenţă nu va afecta desfăşurarea alegerilor locale din 15 localităţi, inclusiv din municipiul Bălţi.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor a criticat măsurile luate de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acţiunile necesare, iar instituirea stării de urgenţă nu este motivată. Socialistul Petru Burduja a calificat situaţia drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.

MoldovaGaz nu a reuşit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom, care a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie Republica Moldova a procurat gaze la un preţ record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi şi în cantităţi limitate, aminteşte Radio Chişinău.

Negocierile continuă cu gigantul rus, dar, între timp, guvernul poartă discuţii şi cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziţiona gaze din surse alternative.

În plus, autorităţile au anunţat că vor oferi indemnizaţii familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creşterea cheltuielilor, notează Agerpres.

Preţul gazelor a crescut rapid în ultimele luni pe pieţele internaţionale, iar unii oficiali acuză Rusia de şantaj energetic.