Parlamentul ucrainean va vota interzicerea relaţiilor comerciale cu Iranul pentru 50 de ani
28 Mai 2023, 19:12 (actualizat 28 Mai 2023, 19:17)
(actualizat 28 Mai 2023, 19:17) | Știrile TVR

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis parlamentului de la Kiev un proiect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de 50 de ani, ca represalii faţă de sprijinul militar pe care Teheranul îl oferă Moscovei în războiul din Ucraina, în special prin furnizarea de drone Shahed, folosite masiv de armata rusă în atacurile asupra ţintelor ucrainene, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE.

Actul normativ include o interdicţie totală pentru comerţ şi investiţii în Iran, pentru transferuri de tehnologii, drepturi de proprietate intelectuală sau plăţi electronice către rezidenţii iranieni, precum şi interzicerea tranzitului produselor iraniene prin Ucraina. Este de asemenea prevăzută blocarea retragerilor de active iraniene din Ucraina.

Adoptarea acestui proiect de lege, asupra căreia nu există îndoieli, nu va avea însă efecte majore asupra Iranului. Totuşi, numeroase produse care au ca destinaţie Iranul tranzitează Ucraina. De asemenea, Iranul importă din Ucraina produse agricole, astfel că Teheranul va trebui să găsească alternative.

 

 

sursa Agerpres