Parteneriat între OncoGen Timișoara și Institutul Cantacuzino din București pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19

28 mai 2020, 08:54

Prof. univ. Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul Cantacuzino, a declarat joi că se doreşte ca vaccinul împotriva COVID-19, care urmează să fie dezvoltat în urma acordului de colaborare dintre Centrul OncoGen şi Institutul Cantacuzino, să poată fi administrat pe cale intranazală.

„Trebuie să menţionăm că cei care conduc acest proiect sunt colegii timişoreni. Practic, în acest proiect noi venim în ajutorul – sau, împreună cu dânşii – şi vom putea, făcând testări pe animale de laborator, să verificăm faptul că produsul pe care dânşii îl pun la dispoziţie duce la răspuns imun în studiile pe care le vom face noi. (…) Aşa cum domnul profesor Păunescu a afirmat, dorinţa este ca produsul să nu fie un produs injectabil, ci un produs administrat pe cale intranazală – asta însemnând ceva mai uşor de tolerat, inclusiv de către populaţia care nu este foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi unul de foarte bună calitate”, a arătat Mircea Ioan Popa, într-o declaraţie acordată presei.

Totodată, el a menţionat că imediat după încheierea contractului va începe derularea proiectului, pentru care este alocată o perioadă de 18 luni.

„Produsul realizat de colegii timişoreni este aproape gata pentru a putea fi pus la dispoziţie pentru începerea acestui proiect, dar trebuie să ştim – este vorba de un proiect de cercetare – întotdeauna o cercetare ştii că o începi şi încerci să o duci la bun sfârşit, dar pot să apară şi lucruri pe care nu le poţi gândi de la început. Practic, Ministerul Educaţiei a scos la concurs o serie de teme de cercetare, noi am concurat şi am reuşit să obţinem această finanţare. Ca atare, urmează semnarea contractului – când colegii timişoreni vor veni la Bucureşti pentru acest scop – apoi imediat, foarte rapid, va începe derularea proiectului”, a precizat Mircea Ioan Popa.

Vaccinul de la OncoGen se va administra intranazal, sub formă de picături sau prin pulverizare.

Timișorenii au câștigat o finanțare de 3,5 milioane de lei din partea Guvernului, în colaborare cu Institutul Cantacuzino.

În același timp, la Institutul OncoGen este o anchetă, după ce managerul şi-a administrat un vaccin, pe care îl testează.

Experimentele pe animale, care nu sunt ieftine, vor fi efectuate de Institutul Cantacuzino, iar Institutul OncoGen de la Timișoara va completa actele și va obține aprobările pentru vaccinarea voluntarilor.

Legat de vaccinul pe care profesorul Virgil Păunescu l-a testat, acesta a spus că nu este nimic neobișnuit în ce a făcut, că sunt specialiști și în alte țări care au testat pe ei înșiși vaccinurile. „Sunt singurul în măsură să știu cât risc dacă îl testez” a spus profesorul, la TVR. „M-am documentat înainte și totul este legal, etic și moral. Numai ptr mine.”

Profesorul a mai vorbit despre efectele pe care le-a obsevat după administrarea vaccinului „Am vazuă că el are efecte asupra sistemului imun (…) Am observat dureri musculare, osoase și alte reacții care vor face obiectul unei comunicări științifice”

Profesorul Păunescu a mai explicat mecanismul de funcționare a virusului „virusul te infectează, agită sistemul imun, apoi apare tulburarea coagulării”. De aceea, anticoagulantul este medicamentul de bază în tratamentul pacienților infectați.

Suma investită pentru dezvoltarea vaccinului se ridica la 3,5 milioane de lei și permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de guvernul britanic, spune OncoGen.

„Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, transmit specialiștii de la OncoGen.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite