Partidele de dreapta care vor forma coaliția de guvernare negociază dur deja portofoliile de ministru

8 decembrie 2020, 18:51

Deși voturile românilor au plasat PNL pe locul al doilea, după PSD, după cum arată rezultatele parțiale ale alegerilor, liberalii consideră că în jurul lor ar trebui să se construiască viitoarea majoritate din Parlament. Iar programul lor de dezvoltare ar trebui să fie de bază.

Liberalii au stabilit ferm și ministerele la care nu renunță.

Nicolae Ciucă, cooptat recent în PNL și ales senator, pare a fi prima propunere a liberalilor pentru funcția de prim ministru. Dar mai sunt luați în calcul și directorul SRI, Eduard Hellvig, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și Florin Cîțu.

Potrivit unor surse politice, liberalii îi propun președintelui trei variante de Guvern: un Executiv format de 21 de ministere, unul din 18 ministere sau un Cabinet mai restrâns, cu doar 15 portofolii. Șeful statului a discutat la telefon și cu liderii celorlalte formațiuni politice în vederea organizării consultărilor pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim ministru.

Și celelalte partide care vor să guverneze alături de PNL au propriile propuneri de premier. Și sunt gata să negocieze pentru a primi anumite ministere. Dacian Cioloș este propunerea de prim ministru a USR-Plus. Potrivit unor surse, Alianța condiționează intrarea la guvernare de primirea ministerului Justiției. Dar liberalii sunt dispuși să le ofere Ministerul Sănătății.

UDMR e deschis la negocieri cu orice formațiune. Și potrivit unor surse, ar urma să primească trei ministere: comunicațiile, mediu și cultura.

De partea cealaltă a scenei politice, PSD revendică victoria. Îl vor pe profesorul Alexandru Rafila premier. Medicul se află acum în izolare după ce soția sa a fost confirmată cu noul coronavirus. Social-democrații avertizează că majoritatea de dreapta va fi fragilă.

Președintele va convoca partidele la consultări după validarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare. Este de așteptat ca noul Parlament să se constituie pe 21 decembrie. Iar Guvernul să primească votul de încredere al Parlamentului chiar înainte de Crăciun.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite