Partidele își fac planuri pentru consultări. USR PLUS vrea refacerea coaliţiei, PSD – guvern de specialiști până la organizarea alegerilor anticipate

6 octombrie 2021, 18:46

Prin programarea consultărilor cu partidele abia săptămâna viitoare, președintele spune că lasă timp politicienilor să revină cu picioarele pe pământ. Klaus Iohannis admite că o soluție este greu de găsit. Dar considera că este de preferat un guvern cu atribuții depline și nu unul interimar, mai ales în această perioadă.

„Am constat ieri în Parlament un entuziasm nefondat după căderea Guvernului. Liderii şi membrii partidelor care au votat moţiunea au avut diverse abordări. Unii au venit să ne spună că probabil nu se prezinză la consultări. Au dărmâmat un guvern, dar habar nu au ce se facă după. Alţii au ţopăit pe acolo şi vorbeau despre suspendarea preşedintelui. Vor doar circ. E nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Politicienii au discursuri anti-toţi, dar aşa nu se poate. Doar prin maturitate şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză. (…) Cineva trebuie să guverneze şi e nevoie de o majoritate. Am considerat că e nevoie de mai multe zile pentru a începe discuţii aşezate şi mature”, a declarat miercuri Iohannis.

„Când se formează un guvern, persoana desemnată de preşedinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să şi-o pună cel care va fi desemnat să-şi caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. (…) Dacă vrem să analizăm faptele şi nu poveştile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD şi AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îţi dărâme Guvernul”, a mai spus șeful statului.

Direct vizați de tirul președintelui, cei de la USR îi reproșează acestuia că a asistat impasibil la adâncirea crizei.

Ionuț Moşteanu: „Opţiunea USR PLUS este refacerea coaliţiei, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliţie vor asta, dacă preşedintele Klaus Iohannis vede asta o soluţie. Cred că ar fi o soluţie sănătoasă.”

„România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîțu. Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este, dacă vreţi, alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuţii între partenerii de coaliţie. Acum aproape un an de zile a avut o mare şansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliţie şi să facă nişte lucruri. A arătat că nu a putut, a plecat acasă. … Șansele încep cu un telefon din partea PNL-ului, prin care spun: avem o nouă propunere de premier. Și în momentul ăla începem să ne așezăm la masă și începem să discutăm”, a mai declarat Moşteanu.

PSD, în schimb, susține că are un singur țel: guvern de specialiști până la organizarea alegerilor anticipate.

Marcel Ciolacu: „Nu există ca PSD să susţină în acest moment un guvern minoritar al PNL sub nicio formă. (…) Vrem alegeri anticipate şi până la alegeri anticipate, un guvern de specialişti. Avem cele 10 puncte de implementat ca să treacă această criză. Cred că domnul Iohannis este cel mai în măsură să rezolve criza. Criza este domnul Iohannis. Domnul Iohannis, constituţional, ar trebui să intervină, nu să ne dea declaraţii între două avioane cum că lumea trebuie să revină cu picioarele pe pământ. Cred că preşedintele României trebuie să-şi intre în atribuţiile constituţionale. PSD a promis, a dat jos guvernul, în acest moment, preşedintele trebuie să-şi intre în atribuţii.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite