Partidul grec „Zorii Aurii” a fost declarat organizație criminală
07 Octombrie 2020, 19:28
(actualizat 07 Octombrie 2020, 20:46)

Partidul radical „Zorii Aurii”  din Grecia, odinioară a treia formaţiune din Parlament, a fost declarat grupare criminală. Formaţiunea nu a mai reuşit să intre în Parlament la ultimele alegeri.

Verdictul, stabilit după cinci ani de proces, a fost salutat cu ovații de câteva mii de greci adunați în fata tribunalului.

Bucuria s-a transformat, însă, în incidente violente după ce grupuri de tineri anarhiști au atacat cordoanele de polițiști cu sticle incendiare. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Partidul  „Zorii Aurii” a apărut în perioada crizei financiare din 2007 - 2008 și a avut o ascensiune rapidă, folosind un limbaj radical și xenofob.

Dar, formațiunea a început să piardă susținători după ce unul dintre aceștia l-a ucis pe Pavlos Fyssas, un cântăreț și compozitor de muzică rap apropiat de stângă politică. Liderii formațiunii au fost arestați în 2013 dar au fost eliberați înaintea procesului. „Zorii Aurii” nu au mai obținut niciun mandat în parlament la ultimele alegeri.