Pastila pentru inducerea avortului poate fi eliberată în farmaciile din Statele Unite, pentru prima dată după interzicerea întreruperii de sarcină în 12 state

Pastile pentru avort medicamentos
Pastile pentru avort medicamentos
4 ianuarie 2023, 08:52

În prezent, pacientele obțin mifepristona – parte a unui regim cu două medicamente care este sigur și eficient în provocarea avortului – în persoană de la un furnizor de servicii medicale.

O rețetă este în continuare necesară în conformitate cu noua regulă, dar pacientele pot acum să ridice pastila în magazin sau prin comandă prin poștă.

Măsura ar putea extinde în mod semnificativ accesul la avortul prin medicamente.

Pastilele de avort au devenit mai căutate în urma deciziei de anul trecut a Curții Supreme de Justiție care a anulat dreptul federal la avort, mai multe state interzicând sau restricționând puternic accesul la avort.

Mai mult de jumătate dintre avorturile din SUA se fac deja cu pastile, mai degrabă decât prin intervenție chirurgicală, potrivit Institutului Guttmacher, care militează pentru alegeri.

În decembrie 2021, Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) declarase că va elimina definitiv obligația pacienților de a obține o rețetă în persoană prin intermediul unui furnizor de servicii medicale, ca parte a mișcării sale, determinată de pandemie, către telemedicină.

Marți, FDA și-a actualizat site-ul web cu noile cerințe, precizând că medicamentul „poate fi eliberat de către farmacii certificate sau de către un medic prescriptor certificat sau sub supravegherea acestuia”.

Danco Laboratories și GenBioPro, cele două companii americane care produc medicamentul, au confirmat în declarații separate că agenția le-a informat cu privire la decizia sa.

Măsura a fost salutată ca fiind „un pas important” înainte de către Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor.

„Deși anunțul de astăzi al FDA nu va rezolva problemele de acces pentru fiecare femeie care dorește să beneficieze de servicii de avort, dar va permite, mai multor paciente care au nevoie de mifepristonă pentru avortul medicamentos, opțiuni suplimentare pentru a obținerea acestuia”, a declarat organizația într-un comunicat.

Mifepristona este administrată în combinație cu un al doilea medicament numit misoprostol, administrat de obicei în decurs de 10 până la 12 săptămâni de sarcină pentru a induce ceea ce se numește avort medicamentos.

Misoprostolul, care este utilizat în mod obișnuit pentru gestionarea avortului spontan, nu este un medicament restricționat și poate fi obținut cu ușurință în farmacii pe bază de rețetă.

Farmaciile – de la marile lanțuri de magazine până la farmacii de colț – pot acum să solicite certificarea pentru a distribui mifepristona, ceea ce le va permite să furnizeze servicii direct clienților cu o rețetă de la un medic autorizat. Lanțurile de medicamente CVS și Walgreens au declarat că analizează noile cerințe.

Dar este posibil ca terenul politic care înconjoară avortul să influențeze dacă farmaciile vor oferi sau nu și unde vor oferi această pastilă.

De asemenea, femeile din cele peste douăsprezece state în care avortul a fost interzis vor trebui probabil să călătorească în alte state pentru a obține un avort medicamentos.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite