Patriarhia Română: Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de BOR

Patriarhia Română
Patriarhia Română
23 ianuarie 2023, 16:46

Patriarhia Română a precizat luni că „există o structură ecleziastică ortodoxă care şi-a declarat independenţa în relaţie cu Patriarhia Moscovei şi care se manifestă ca autocefală”.

„Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieşirea de sub jurisdicţia ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârşitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând, în condiţiile împlinirii dreptăţii, întrucât pacea presupune dreptatea”, arată sursa citată.

Conform sursei citate, BOR a pledat şi pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din toate ţările, nu doar din Ucraina, respectiv pentru păstrarea identităţii lingvistice, religioase şi culturale. Patriarhia adaugă că realitatea din diaspora şi din comunităţile româneşti din jurul graniţelor este în funcţie de mulţi factori locali şi socio-culturali, dar este esenţială „păstrarea şi cultivarea conştiinţei creştine, fidelitatea faţă de adevărul de credinţă şi de valorile morale rodite de acesta”.

„Situaţia gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată şi agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoţii, au datoria de conştiinţă să se adecveze în mod înţelept creştin, onest şi realist, păstrându-şi curată conştiinţa morală, patriotică şi religioasă. Raţiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul şi crimele în masă. Această raţiune este cea autentic creştină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera şi în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, subliniază Patriarhia Română.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite