Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a fost sărbătorit la 12 ani de la întronizare

30 septembrie 2019, 21:54

Cu acest prilej, în Catedrala Patriarhală a avut loc o slujbă de mulțumire la care au participat aproape toți episcopii ortodocși din țară și străinătate, peste 50 la număr, precum și foarte mulți preoți.

Un moment aniversar s-a desfăşurat în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Au fost prezentate mesaje din partea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale şi din partea altor instituţii publice.

În mesajul din partea preşedintelui Klaus Iohannis, transmis de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, a fost elogiată cultivarea de către BOR a valorilor creştine şi împlinirea misiunii acesteia de a aduce laolaltă credincioşii români din ţară şi din Diaspora.

„Sub înalta arhipăstorire a Preafericirii voastre aţi întărit prezenţa Bisericii Ortodoxe Române în societate, aţi cultivat valorile creştine ca reper de coeziune morală şi etică în lumea contemporană. Ortodoxia şi-a împlinit în toţi aceşti ani misiunea de a aduce laolaltă, în spiritul unităţii de credinţă, de limbă şi spiritualitate, credincioşii români din ţară şi din comunităţile Diasporei devenite tot mai numeroase”, se arată în mesajul şefului statului.

Prea Fericitul Daniel este al 6-lea Patriarh al creștinilor ortodocși din țara noastră.

În Gramata Sinodală, citită pe 30 septembrie 2007 şi semnată de către toţi membrii Sfântului Sinod, au fost reliefate calităţile noului Patriarh, „care s-a arătat vrednic de chemarea la această înaltă demnitate, prin statornicia în mărturisirea dreptei credinţe, a sfintei Biserici Ortodoxe de răsărit, prin pilduitoarea şi întreita slujire învăţătorească, sfiinţitoare şi conducătoare ca arhiereu al lui Hristos, prin neobositul zel misionar, prin larga lucrare pastorală şi social-caritativă în slujba păstoriţilor, prin promovarea, întărirea şi înnoirea lucrării administrative bisericeşti în Arhiepiscopia Iaşilor”, reamintește Agerpres.

Primul Patriarh a fost Miron Cristea, uns în 1925.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite