Patriarhul Daniel a aniversat 15 ani de la întronizare

Patriarhul Daniel 15 ani de la întronizare
Patriarhul Daniel 15 ani de la întronizare
30 septembrie 2022, 21:48

Ziua a început-o cu oficierea Sfântei Liturghii, în Catedrala Patriarhală, iar de la ora 11:00, a fost slujba de Te Deum, oficiată de Mitropolitul Iosif.

În cuvântul rostit, Patriarhul României le-a mulţumit lui Dumnezeu şi celor care au sprijinit şi sprijină pe mai departe activităţile Bisericii.

„Toate aceste realizări sunt făcute împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, împreună cu clerul, cu toate instituţiile Bisericii noastre teologice, sociale, culturale şi cu ajutorul autorităţilor de stat locale şi centrale”.

„Această conlucrare şi coresponsabilitate este o notă dominantă a Ortodoxiei româneşti. De aceea, atunci când se lucrează în comuniune şi în coresponsabilitate se văd şi rezultate îmbucurătoare”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a vorbit şi despre preocupările Bisericii şi ale Preafericii Sale în viitorul apropiat: diaspora și natalitatea scăzută.

„Numărul botezurilor şi cununiilor în diaspora română este mult mai mare proporţional cu numărul persoanelor în comparaţie cu România, pentru că în unele ţări din Occident există condiţii mai favorabile dezvoltării şi ajutorării familiilor”.

„De aceea, o preocupare imediată şi pe termen lung este aceasta a încurajării familiilor pentru a avea copii mai mulţi şi a-i educa în credinţă şi în dragoste faţă de ţară”, a afirmat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a mai subliniat că „relaţiile bune pe care le avem noi în ţară cu toate cultele religioase, de aceea am şi înfiinţat Consiliul Consultativ al Cultelor, contează mult şi pentru românii din afara graniţelor ţării”.

La ora 12.00, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, au fost prezentate mesajele din partea reprezentanților autorităţilor de stat centrale şi locale, precum și din partea altor instituţii publice.

Patriarhul Daniel a fost întronizat ca Patriarh al României la Catedrala Patriarhală din Bucureşti în ziua de 30 septembrie 2007. Biografia Preafericirii Sale, aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite