Patriarhul Daniel îl critică dur pe ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de ambiție personală, indisciplină și răzvrătire

20 mai 2021, 12:43

În 18 februarie, ÎPS Teodosie a solicitat „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”. Dar Biserica Ortodoxă Româna a refuzat cererea. Iar Sfântul Sinod a explicat într-o scrisoare de ce nu-l vrea mitropolit pe Înaltpreasfințitul Teodosie.

Pe lângă argumentele istorice, se arată că solicitarea este insuficient argumentată și nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală.

Criticile Patriarhiei Române vizează și comportamentul și declarațiile din spațiul public ale înaltului ierarh de la malul mării. Anul trecut a organizat o nouă slujbă de Paște, după cea care avusese loc deja în starea de urgență. Au urmat declarațiile controversate despre păcatul pe care îl faci dacă mergi la o biserică catolică, despre vaccinare, dar și afirmații discriminatorii la adresa femeilor.

Toate acestea au adus deservicii de imagine Bisericii, arată Patriarhia Română în răspunsul adresat Arhiepiscopiei Tomisului. ÎPS l Teodosie este acuzat de-a dreptul de indisciplină și răzvrătire. Se adaugă datoriile de aproape jumătate de milion de lei neachitate către Patriarhia Română. Iar alte critici vizează tezele de doctorat plagiate susținute la Facultatea de Teologie a Universității Ovidius din Constanța, al cărei decan este ÎPS Teodosie.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Universitatea Ovidius nu comentează acuzațiile aduse întrucât în instanță sunt deschise procese cu privire la posibile plagiate ale lucrărilor de doctorat realizate la această unitate de învățământ.

ÎPS  Teodosie, care este Arhiepiscop al Tomisului de aproape două decenii, nu este la prima încercare de a deveni mitropolit.

Până acum, Arhiepiscopia Tomisului nu a transmis niciun punct de vedere în legătură cu refuzul Patriarhiei de a deveni mitropolie. A anunțat doar că ÎPS Teodosie va susține o declarație de presă vineri, după slujba hramului de la Biserica Sf. Împărați din Constanța.

ACTUALIZARE: Antropologul religiilor Marius Vasileanu a comentat astăzi la Ediția Specială de la TVR, scrisoarea trimisă ÎPS Teodosie, spunând că aceasta confirmă că atitudinea arhiepiscopului nu e agreată la vârful BOR.

”Se dovedește prin acest demers, dat publicității abia după Paște, că în niciun caz atitudinea ierarhului de la Tomis nu este agreată, nu este aprobată de conducerea Bisericii și de Sfântul Sinod în general. Au fost găsită multe nereguli acolo, multe se cunosc deja, faptul că sunt primiți acolo preoți buclucași, cu probleme legale, și din alte mitropolii, e un fel de mama răniților, dar se spune că aceștia vin acolo pe șpăgi”, spune antropologul religiilor Marius Vasileanu.

_______________________________________________________________

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat Înalt Prea Sfințitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, după se arată în răspunsului oficial încredințat de Patriarhul Daniel. În decizia oficială este rezumat comportamentul lui Teodosie care nemulțumește conducerea BOR.

Citește aici documentul integral al Cancelariei Sfântului Sinod

În scrisoarea datată cu 19 aprilie 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”. ”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în document.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.

Documentul mai arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și argumentează că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod – organismul colectiv de conducere al BOR – din 25 februarie.

Documentul rezmă inițiativele Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei care ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Decizia oficială mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului: teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului. Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite