Patru centre de zi de prevenire a instituționalizării, deschise de Salvați Copiii

Pandemia a determinat o crestere a vulnerabilitatilor copiilor
Pandemia a determinat o crestere a vulnerabilitatilor copiilor
13 iulie 2020, 12:19

„Instituționalizarea are consecințe dramatice și pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale, cognitive și sociale a copilului. Un rol foarte important le revine specialiștilor care lucrează cu copiii vulnerabili și care pot interveni primii în situația în care văd semnele riscului abandonului școlar și familial”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Potrivit unui studiu despre centrele de plasament din România, copiii instituționalizați sunt mult mai expuși diferitelor forme de abuz și neglijare în lipsa unui mediu cald și predictibil.

„Acei copii care au experimentat diferite forme de abuz și neglijare sunt de 4 ori mai predispuși să dezvolte tulburări de personalitate la vârsta adultă decât ceilalți copii. Aceste tulburări sunt caracterizate de o serie de trăsături cognitive, afective și relaționale disfuncționale persistente în timp, cu un impact negativ asupra funcționalității lor”, arată Salvați Copiii.

La maturitate, acești copii pot manifesta lipsă de empatie, inflexibilitate cognitivă, comportamente heteroagresive și autoagresive, tulburări de adaptare, comportamente de disimulare a adevărului.

De asemenea, studiul relevă că acești copii instituționalizați suferă declinuri și întârzieri semnificative în toate aspectele cogniției și limbajului, au o funcție intelectuală diminuată, prezintă deficite atât ale funcțiilor executive, cât și ale memoriei și profunde întârzieri ale limbajului.

Copiii plasați în familii sociale, mai ales dacă acest lucru se întâmplă înaintea vârstei de 2 ani, pot prezenta progrese semnificative ale IQ-ului și ale limbajului, însă niciodată ca acelea ale copiilor care nu au fost instituționalizați.

Studiul a fost realizat de o echipă multidisciplinară, mixtă româno-americană, pe durata a mai bine de 10 ani, cu concluzii relevante pentru specialiști din domeniul protecției copilului, asistenței sociale, psihologiei, psihiatriei, organizații neguvernamentale care se ocupă de copii, factori politici de decizie, administrație locală și sănătate publică.

„Pentru protejarea acestor copii vulnerabili și rămânerea lor în familie, Salvați Copiii a identificat soluții viabile, pe care le-a inclus într-un program complex. În cadrul acestuia, organizația deschide patru noi centre de zi în județele Brașov și Mureș”, mai arată reprezentanții organizației.

Proiectul prevede oferirea de servicii sociale complexe furnizate pentru 230 de copii expuși riscului de separare în cele patru centre de zi localizate în Târgu Mureș și Brașov.

Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de copii care intră în instituții de tip rezidențial, prin dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți.

Noile programe se vor derula până pe 25 mai 2023. Valoarea totală a proiectului este de aproape 5 milioane de lei, din care 4,2 milioane de lei este co-finanțare din partea Fondului Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

(sursa: Mediafax)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite