Patru din 10 români sunt supraponderali. România intră într-un proiect european care promovează alimentația sănătoasă în timpul zilei de lucru

6 decembrie 2018, 20:24

Carbohidrați, grăsimi și zahăr. Asta conține, de cele mai multe ori, mâncarea de prânz a românilor. Copleșiți de programul zilnic, mulți consideră că mâncarea sănătoasă e un moft, iar salatele, doar pentru diete.

Corina Zugravu, nutriționist: „Greșelile cele mai frecvente – în primul rând, se mănâncă foarte repede la masa de prânz.  Apoi, sunt preferate alimentele cu care omul e obișnuit, cartofii prăjiți cu carne sunt de baza, se mănânacă foarte multe calorii.”

Aceste obiceiuri reflectă starea generală de sănătate, atrag atenția specialiștii.

Alexandra Cucu, director centru educare promovare sănătate INSP:  „Asta înseamnă în fiecare an 250 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială, 70 de mii de cazuri noi de diabet și alte 78 de mii de persoane cu boli cerebro și cardio vasculare.  Asta înseamnă cam un sfert din totalul deceselor românilor.”

De anul acesta, țara noastră aderă la un proiect european lansat încă din 2011, menit să schimbe mentalitatea și obiceiurile alimentare pentru masa de prânz. Restaurantele se pot înscrie în program dacă respectă principii alimentare sănătoase.

Și autoritățile pregătesc măsuri de prevenție.

Statisticile arată că 4 români din 10 sunt supraponderali, iar cheltuielile pe care statul le suportă cu tratarea diabetului sunt în creștere. Doar anul trecut au fost cheltuite 670 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă