Patru pacienți au murit la Spitalul din Târgu Cărbunești, după ce instalația de oxigen s-a stricat. A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă

Plan roșu de intervenție la Cărbunești
Plan roșu de intervenție la Cărbunești
22 octombrie 2021, 08:31

Alarma s-a dat în spital în jurul orei 6.00 dimineața, potrivit managerului spitalului, când s-a constatat că instalația de oxigen a cedat. 15 pacienți erau în acel moment în secția ATI. Au fost ventilați mecanic și s-a cerut ajutor de la serviciile de urgență pentru transferul bolnavilor.

Rudele pacienților au venit imediat la spital.

Patru dintre pacienții aflați în stare critică nu au supraviețuit.

Poliția a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Potrivit managerului spitalului, în urma verificărilor, s-a descoperit că instalația a rămas fără oxigen.

Firma care livrează oxigen spitalului din Târgu Cărbunești are sediul în Timișoara.

Spitalul de la Târgu Cărbunești este unitate suport COVID, iar toți pacienții internați aici sunt infectați cu SARS Cov 2.

______________________

ACTUALIZARE Alimentarea cu oxigen a fost reluată, vineri, puțin înainte de prânz. Toți pacienții care au fost transferați către alte spitale, au fost deja transportați înapoi.

Firma care a aprovizionat cu oxigen, nu a vrut să ofere informații. Este în derulare o anchetă la acea firmă.

Rudele femeii care a murit, după ce a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență Gorj, au ajuns la Cărbunești. Familia femeii cere explicații pentru moartea acesteia.

ACTUALIZARE Încă un pacient a decedat la Târgu Cărbunești

Unul dintre pacienţii de la secţia ATI de la Târgu Cărbuneşti, unitate suport COVID-19, transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, a decedat, în prezent la SJU fiind internaţi 12 bolnavi.

Pacienta care a decedat avea 79 de ani, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU, Mihaela Ţicleanu.

‘Am avut 13 pacienţi transferaţi la noi, dintre care unul a decedat. Era în stare gravă. Mai avem 12 pacienţi internaţi. (…) Din păcate, de la Cărbuneşti, dată fiind situaţia, au fost aduşi fără acte”, a spus Mihaela Ţicleanu.

 

ACTUALIZARE Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a precizat, vineri, că situaţia cu care se confruntă instituţia medicală, care este unitate suport COVID-19, este una fără precedent, el punctând că au fost efectuate controale la staţia de oxigen în urmă cu aproximativ două luni, dar nu au fost depistate nereguli. Târziu a afirmat că a fost avertizat de către reprezentanţii firmei care furnizează buteliile de oxigen să „facă economie”, deoarece o să fie din ce în ce mai puţin.

„M-au sunat colegii să îmi spună că în secţii s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, colegii care erau de serviciu în spital. Sigur că a fost un sistem de alarmare în spital, mai ales la pacienţii din Terapie Intensivă. (…) Situaţia nu s-a mai întâmplat până acum, s-au făcut verificări acum vreo două luni de zile în momentul în care noi am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic”, a spus Târziu.

ACTUALIZARE La data de 22 octombrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

ACTUALIZARE  Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care informează că a început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.  Din primele informații,  la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu șeful DSU, Raed Arafat și cu directorul DSP Gorj, iar o echipă a DSP Gorj se află la fața locului, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE Două persoane au decedat. Medicii spun că decesele nu au legătură cu  evenimentul pentru că pacienții erau în stare foarte gravă și au fost trecuți imediat pe tuburi de oxigen.

Restul pacienților sunt ventilați mecanic în ambulanțe sau transferați către alte spitale.

________________

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă, vineri dimineaţa, butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, după ce unitatea medicală de urgenţă din Târgu Cărbuneşti, care este suport COVID-19, a rămas fără oxigen pentru pacienţi, a declarat, purtătorul de cuvânt al ISU, Florin Chisim, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, a fost solicitat sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate.

„Deocamdată nu există pacienţi afectaţi, există o rezervă de oxigen, dar trebuie să suplimentăm”, a spus Florin Chisim.

Din cadrul ISU Gorj se deplasează în sprijin 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

Totodată, din județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH – 3 ambulanțe SMURD

ISU HD – 1 autospecială pentru transport victime multiple

ISU DJ – 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD

ISU VL – 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă