Paul Rusesabagina, eroul care a inspirat filmul ”Hotel Rwanda” şi un critic al preşedintelui ţării, inculpat pentru terorism

Paul Rusesabagina
Paul Rusesabagina
14 septembrie 2020, 19:34

Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a apărut la tribunal pentru prima dată după ce a fost adus în faţa presei cu cătuşe la Kigali, luna trecută.

Familia sa susţine că bărbatul a fost arestat în urma unei răpiri internaţionale.

Grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului susţin că Rusesabagina, care este un critic neobosit al preşedintelui Paul Kagame, nu va beneficia de un proces corect în Rwanda. El a fost reprezentat în instanţă de doi avocaţi rwandezi despre care familia sa susţine că i-au fost impuşi de stat.

În instanţă nu s-a menţionat că Rusesabagina a ajuns la Kigali după ce se stabilise în străinătate.

Poliţia a anunţat că l-a arestat prin „cooperare internaţională”, în timp ce familia spune că a fost predat de autorităţile din Dubai.

„Este o parodie, un simulacru de justiţie”, a declarat fiica lui Rusesabagina, Carine Kanimba.

Guvernul l-a acuzat că a fost implicat în activitatea MRCD, o grupare de partide politice în exil care sunt în opoziţie faţă de guvernul rwandez.

MRCD are o aripă armată care luptă cu guvernul rwandez şi a fost acuzată că a comis atacuri în apropierea frontierei cu Burundi. Printre alte capete de acuzare care îl vizează pe Rusesabagina este şi cel de crimă.

La tribunal Paul Rusesabagina a refuzat să pledeze vinovat sau nevinovat la cele 13 capete de acuzare care îl vizează, cerând să poată pleda separat la fiecare dintre ele.

Bărbatul a spus instanţei că a finanţat cu 20.000 de euro FLN, aripa militară a MRCD, şi şi-a cerut scuze pentru orice neplăceri a provocat, relatează Reuters.

Rusesabagina a primit Medalia Libertăţii în 2005 de la preşedintele american George W. Bush pentru contribuţia sa în salvarea de vieţi în timpul genocidului din Rwanda în care circa 800.000 de rwandezi de etnie tutsi şi hutu moderaţi au fost ucişi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă