Pelerinaj dedicat Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, în Dealul Patriarhiei

26 octombrie 2018, 09:21

Slujba care i-a fost inchinată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir pe Dealul Patriarhiei a început încă de la primele ore ale dimineții și a fost oficiată de către un sobor de 12 episcopi și zeci de preoți.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvoratorul de Mir, este un martir care a trăit în veacul al treilea în cetatea Tesalonicului, în Grecia.

Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, le-a vorbit credincioșilor despre importanța sărbătorii dar şi despre importanța cinstirii sfintelor moaște în Biserica Ortodoxă.

Anul acesta, sunt scoase spre închinare moaștele a doi sfinți cu semnificaţii importante pentru ortodoxia românească: moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov, care este prăznuit pe 27 octombrie, și pe cele ale Sfântului Calinic de la Cernica.

În ciuda frigului de afară, rândul de credincioși a avut la un moment dat peste un kilometru. Oamenii au așteptat câteva ore pentru a ajunge la racle.

Pelerinii au venit din toate colțurile țării pentru a se ruga la moaștele celor doi sfinți.

Pentru ei, Arhiepiscopia Bucureștilor a pregătit 20.000 de pachete cu hrană și a mobilizat câteva sute de voluntari. Azi-noapte au fost oferite sarmale celor nevoiași.

Toate bisericile din jurul Patriarhiei sunt puse la dispoziția pelerinilor care nu au unde să înnopteze în această perioadă.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, raclele celor doi sfinți vor fi ținute în baldachin, pentru închinare, până luni, 29 octombrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite