Pelerinaj la Iași - Racla cu moaștele Sfintei Parascheva este dezinfectată permanent, așa că pelerinii sunt lăsați să o sărute. Medic: Sperăm ca la spital să nu ajungă persoane care încearcă să combine pelerinajul religios cu cel medical
08 Octombrie 2021, 20:21 | Știrile TVR

Cu o rată de incidență de aproape 8 la mie și cu orașul în carantină de weekend, la Iași a început cel mai mare pelerinaj ortodox din țară. Este deschis pentru toată lumea. Nu există o limitare a numărului de persoane care pot participa, chiar și în decursul orelor când orașul va fi în carantină, și nu este necesar certificatul verde. Pelerinii au liber și ca să atingă și să sărute racla.

S-au tras clopotele și s-a bătut toaca dimineață, când racla cu sfintele moaște a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană de un alai de preoți. A fost depusă într-un spațiu special amenajat în curtea lăcașului de cult.

Municipiul Iași e în carantină de weekend, dar credincioșii care vin la catedrală nu trebuie să respecte restricțiile.

Racla este dezinfectată permanent, așa că pelerinii sunt lăsați să o atingă și să o sărute.

Pentru medici, toleranța în situația de față nu ar trebui să existe. Realitatea e în spitale, spun ei, și e fără precedent.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: "În acest moment, în urgență sunt toate ventilatoarele ocupate, sunt toate sursele de oxigen ocupate. Sperăm ca la spital să nu ajungă, ca în ceilalți ani, persoane care încearcă să combine pelerinajul religios cu cel medical".

Racla va rămâne în curtea Catedralei timp de o săptămână, când va avea loc hramul Sfintei Parascheva. Până atunci, toate slujbele vor fi ținute în are liber.