Pelerinaj la Sfânta Parascheva | Pelerinii ajunşi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi după ora 20.00 nu au fost verificaţi de forţele de ordine
10 Octombrie 2021, 14:00 (actualizat 10 Octombrie 2021, 15:02)
(actualizat 10 Octombrie 2021, 15:02) | Știrile TVR

La Iaşi sunt în aceste zile mult mai puţini pelerini decât în anii trecuţi. Municipiul e în carantină parţială, dar cei care au ajuns după ora 20.00 la Catedrală nu au fost verificaţi de forteţe de ordine dacă au sau nu certificat verde. Astăzi, în oraş, rata de incidenţă a ajuns la 9,25 de infectări la mia de locuitori, iar spitalele covid sunt pline de bolnavi.

Sâmbătă seara, la ora 21.00, în curtea Catedralei se aflau în jur de 100 de persoane, multe neimunizate şi care nu aveau dreptul să mai circule la acea oră. La poarta lăcaşului de cult se aflau câteva echipaje de poliţie, dar nu verificau niciun pelerin.

Autorităţile locale au declarat din timpul săptămânii că nu pot face o discriminare şi să interzică accesul celor nevaccinaţi la marea sărbătoare.

În comparaţie cu alţi ani, când coada se întindea pe kilometri întregi, iar pelerinii aşteptau ore în şir ca să ajungă să atingă racla cu moaşte, acum culoarul este aproape gol. Iar oamenii prezenţi au de aşteptat doar câteva zeci de minute.

În municipiul Iaşi sunt în vigoare restricţii de curculatie în weekend între orele 20.00 şi 5.00 pentru persoanele nevaccinate.