Pelerinajul de la Iași, între petiții și spitale pline
05 Octombrie 2021, 16:21 (actualizat 05 Octombrie 2021, 22:00)
(actualizat 05 Octombrie 2021, 22:00) | Știrile TVR

Tot mai multe semne de întrebare despre organizarea pelerinajului pentru praznicul Sfintei Parascheva la Iași. O asociație civică cere anularea tuturor sărbătorilor Iașiului sau măcar restrângerea numărului de participanți, iar primăria a anulat deja mare parte din evenimentele laice. Mitropolia Moldovei în schimb, anunță că pelerinajul va continua cu stabilirea unor norme de protecție.

Membrii asociației Reset au trimis autorităților locale din Iași dar și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei o scrisoare deschisă în care susțin că pelerinajul la Sfânta Parascheva poate duce la creșterea numărului de cazuri de Covid, în condițiile în care spitalele sunt deja în colaps.

A fost lansată și o petiție online pentru anularea manifestărilor prilejuite de sărbătorile Iașiului. Sau măcar limitarea numărului de participanți.

Primăria anunță că a suspendat mare parte din evenimente.

La Mitropolie, sute de ieșeni s-au așezat deja la rând și așteaptă să se închine la racla cu sfintele moaște. Neoficial, pelerinajul a început deja.

Între timp, bolnavii de Covid care au nevoie de terapie intensivă ajung să fie plimbaţi de la un spital la altul, în căutarea unui pat liber. Este singura soluție deși este riscantă pentru că majoritatea sunt în stare gravă.

La Spitalul Sfântul Spiridon, din 30 de pacienţi pozitivi, 14 sunt conectaţi la ventilatoare.

Situație critică și la Spitalul de Boli Infecţioase. Specialiștii spun că numărul mare al celor nevaccinaţi a făcut ca virusul să se răspândească exponenţial.

Pacienții sunt de multe ori tratați direct în ambulanțe. Iar Spitalul de la Lețcani rămâne deocamdată închis.